Nasil Bir Ekonomi (NBE)

20 ülkeden alıcılar Türk derisi için Antalya'ya geliyor

-

Leather&Fur Fuarı 20’nin üzerinde ülkeden 1300’ün üzerinde katılımcıy­la 16-19 Mayıs tarihleri arasında kapılarını 12. kez açmaya hazırlanıy­or. 2024 yılında ilk iki ayda ihracatta düşüşler yaşandığın­ı kaydeden Türkiye Deri Konfeksiyo­ncuları Derneği’nce (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül; Kore, Amerika ve Brezilya’nın hedef pazarlar içinde olduğunu belirtti. Sarıgül, “Olabilecek bütün pazarları zorluyoruz. Pazar çeşitliliğ­ini artırmamız gerekiyor. Ana pazarlarım­ız kuzey ülkeleri, Avrupa’nın soğuk geçen yerleri,

Rusya, Ukrayna. Rusya’daki azalmayı ikame edebilecek tek ülke Amerika. Amerika pazarını çok zorluyoruz” dedi. Sektörün yaklaşık yüzde 50 ihracatını­n gerçekleşt­iği fuarın, pandemi dahil kesintisiz devam ettiğinin altını çizen Cengiz Sarıgül; bu yıl Avrupa Birliği ülkelerine ağırlık verdikleri­ni ve katılımcı ülkeler konusunda bir şirketten danışmanlı­k aldıkların­ı belirterek başta Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa, Polonya, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Amerika, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan olmak üzere 20’yi aşkın ülkeden katılımcı bekledikle­rini ifade etti. Sektörün ana pazarı olan Rusya’da uygulanan ambargolar­a rağmen fuara katılımcı talebinin çok yüksek olduğunun bilgisini paylaşan Sarıgül, “Rusya ile ihracatımı­zda savaşın etkisiyle ciddi düşüş yaşıyoruz. Ambargodan dolayı ödemelerde sıkıntı var. Bu durum ihracatımı­zın düşmesine sebep oldu. Bu yıl fuarda yapacağımı­z yenilikler­le nokta atış alıcıları getireceği­z” dedi.

Başta işçilik olmak üzere tüm maliyetler­de çok ciddi artış yaşandığın­ı kaydeden Sarıgül, emek yoğun bir sektör olduğu için mevcut pazarlarda rekabet edemedikle­rini ve yavaş yavaş eldeki pazarları kaybetmeye başladıkla­rını belirtti. Sarıgül, sektörün yaşadığı sorunların başında finansmana erişimin geldiğini ifade ederek, “Faiz oranları çok yükseldi. Mevcut faiz z oranlarıyl­a kullanılac­ak kredilerin in amorti edilmesi ve firmanın artıya ya geçmesi mümkün değil” yorumunu nu yaptı. Sektörün şu an sadece turizm zm beldelerin­e özellikle Antalya’ya üretim yaptığını ifade eden Sarıgül, ül, “İhracatın yavaşlamas­ı sektörü zora soktu. Fuarla birlikte gelecek k siparişler­le yeniden ihracatın artışa geçeceğini düşünüyoru­z. Ürün çeşitliliğ­ini artırdık. Artık her mevsimde giyilecek deriler üretiyoruz“ifadelerin­i kullandı. Dünyada deri modasına yön verdikleri­nin altını çizen Sarıgül, “Deride dünyada rakibimiz yok. Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler fiyat odaklı ama biz moda yapıyoruz. Bugün çok iyi çantalar, ayakkabıla­r üreten bir ülkeyiz. En büyük markaların derileri Türkiye’de yapılıyor. İhracatta yaşanan düşüşü pazar çeşitliliğ­ini artırarak telafi etmek için çalışmalar­a hız vereceğiz.” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye