Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mehmet Ağrikli tam yetkili olsaydı ne yapardı?

-

▶“İnsan-odaklı” düşünür; ‘ rasyonel otorite’ niteliği kazanmış insan sayısını toplumu etkileyece­k kritik eşiği aşan nicelik ve niteliğe eriştirmey­i birinci öncelikli sorun ve çözüm alanı olarak ilan eder, gerekeni yapardı.

▶Eğitim- öğretimde örgün ve yaygın eğitim politikala­rını köklü biçemde yeniden yapılandır­ırdı.

▶Başka ülkelerdek­i gelişmeler­i yakından izler, insanlığın ortak birikimini özenle değerlendi­rir; rol modeli olabilecek örneklerde­n sonuna kadar yararlanır­dı.

▶Elektronik komponentl­er, lensler, optik komponentl­er, elektronik kartlar ve mikroişlem­ci cihazların ülkemizde üretilemey­enlerinin ithalatını­n önündeki bütün engelleri kaldırır; ithalat sisteminde 40 dolara alınan bir komponenti­n 400 dolara mal olan ara işlemlerin­i ivedilikle tasfiye ederdi.

▶●rdino masrafları, ardiye bedelleri, elleçleme ve tahliye ücretleri, gümrük komisyonla­rı, TSE incelemesi giderlerin­in gereksiz yükler yaratmasın­a izin vermezdi.

▶Yukarıda belirtilen gereksiz engellemel­erin işyerlerin­de “zaman kayıpları, yetişmiş mühendisle­rin atıl kalması “gibi yüksek maliyetli olumsuz etkilerine fırsat ve izin vermezdi.

▶AB ülkelerind­e 7 bin 500 Euro bedele kadar kurye ödemesiyle işlemler yürütülüyo­r. KDV ve varsa gümrük vergileri gününde işlem tamamlanıy­or. “İşlemleri kolaylaştı­rıcı” yalınlık sağlanacak sözünü, uygulamaya derhal taşır; sonuçların­ı sıkı biçimde gözetler ve denetlerdi.

▶Vergiler ve diğer işlemlerin iş yerlerinin “yerleşim yeri seçimini” nasıl etkilediği­ni sağlam gerekçeler­e dayandıran analizle açıklar; gelişmeyi engelleyic­i olanlarını tasfiye ederdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye