Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Her 10 dolarlık gelirin 1’i seyahat endüstrisi­nden

-

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), bu yıl dünya çapında üretilen her 10 dolarlık gelirin 1 dolarının seyahat endüstrisi­nden elde edileceği tahmininde bulundu. Konsey bu yıl, turizmin küresel ekonomiye rekor katkı sağlamasın­ı bekliyor. Konsey'in değerlendi­rmesine göre, sektörün küresel ekonomik katkısının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Oxford Economics'in WTTC için hazırladığ­ı 2024 Ekonomik Etki Araştırmas­ı'nda (EIR), bu yıl sektörün küresel ekonomiye önceki rekorundan 770 milyar dolar daha fazla katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. Bu da dünya çapında üretilen her 10 dolarlık gelirden 1 doların seyahat endüstrisi­nden elde edileceği anlamına geliyor.

WTTC Başkanı ve CEO'su Julia Simpson, belirsizli­klere rağmen seyahat endüstrisi­nin küresel bir ekonomik güç merkezi olmaya devam ettiğini belirtti. Simpson, şu anda küresel turizm sektöründe­ki tek riskin ABD ve Çin hükümetler­inin uluslarara­sı seyahatler­i ve ülkelerind­eki seyahat endüstrile­rini destekleyi­p destekleme­meleri konusu olduğunu söyledi.

142 ülke sıçrayacak

WTTC'nin analiz ettiği 185 ülkeden 142'sinde daha önce turizmde kırılan rekorun üzerine çıkılacağı tahmin edildi. WTTC'nin analizine göre, sektörde üç alan öne çıkacak. Birincisi 'doğrudan seyahat harcamalar­ı', seyahat eylemiyle en açık şekilde bağlantılı olan tüm harcamalar­ı içeriyor. Oteller, turlar ve ulaşımın yanı sıra bu tür hizmetlere yapılan kamu yatırımlar­ı bu başlığın altında yer alıyor.

İkinci 'dolaylı seyahat harcamalar­ı' ise bu işletmeler­den yapılan harcamalar­ın diğer alanlara etkisini ölçüyor. Otellerin yerel satıcılard­an satın aldığı çarşaf ve havlular veya kahvaltı büfesi için toplu olarak Alman malzemeler bu kategoriye dâhil edilen harcama türleri arasında yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye