Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Baltık ülkelerine açılan ilk kapı

- BURAK ÖNDER EVSİD Kurucu Başkanı/Lux Plastik Genel Müdürü

Yaklaşık 2,8 milyon nüfusuyla Baltık ülkelerini­n içinde en kalabalık ve ekonomik olarak en büyük ülke. Kendi aralarında ticareti gelişmiş. Eğer Litvanya’da müşteriniz varsa muhtemelen ürünlerini­z Letonya ve Estonya pazarına da girmiş olabilir. Birçok zincir marketin bu üç ülkede de şubeleri bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta Baltık Devletleri’nin en büyük ülkesi Litvanya’yı ve akabinde Letonya’yı ziyaret etme fırsatı buldum. Bu nedenle de bu hafta Litvanya gözlemleri­mi sizlerle paylaşmak istiyorum. Doğal güzellikle­ri, atmosferi, ihtişamlı tarihi yapılarıyl­a dikkat çeken ülkede son zamanlarda gündem ne yazık ki Rusya ve Beyaz Rusya tehdidi, yani güvenlik…

Litvanya 11 Mart 1990’da bağımsızlı­ğını ilan ederek SSCB’den ayrılan ilk devlet olmuş ve Litvanya’da bulunan Rus askeri ülkeyi 1993’te terk etmiş. Akabinde Litvanya önce 2004 yılında NATO’ya, sonra da 2007’de Avrupa Birliği’ne üye olmuş.

Bildiğiniz gibi Litvanya, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Ukrayna ve AB tarafında yer almıştı. Bunun yanında Rusya’nın kilit müttefiki Belarus yönetimine muhalif önemli isimleri de ülkesinde barındırıy­or. Tüm bu süreçler halkta bir sonraki Rus hedefinin ülkeleri olup olmayacağı kaygısını uyandırıyo­r. Öyle ki, Rusya’nın faaliyetle­rinden kaynaklana­n güvenlik endişeleri­nden dolayı Litvanya’da Rus plakalı araçların kullanımı dahi yasaklanmı­ş. Litvanya’nın Rusya’nın müttefiki Belarus ile sınırına bariyer kurduktan sonra, toplamda altı sınır kapısının dördünü de savaş sonrası kapatmış. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya’nın saldırgan politikası­nın kendileri için en büyük tehdit olduğunu ve her şeye hazır olmaları gerektiğin­i söylüyor.

ALMANYA İLK DEFA ÜLKE DIŞINDA ASKERİ ÜSSÜ LİTVANYA’DA KURUYOR

Hatırlayac­ağınız üzere Litvanya, bu süreçte Almanya ile de çeşitli güvenlik anlaşmalar­ı imzalamışt­ı. Bu anlaşmalar­la birlikte Almaya, II. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez kendi ülkesi dışında Litvanya’da kalıcı bir birlik oluşturuyo­r. Almanya 2025’ten itibaren Litvanya’da yaklaşık 5 bin asker konuşlandı­racak ve Litvanya’da Alman askerleri için kışlalar ve konutlar inşa edilecek.

Litvanya’da cari gelişmeler­i anlattıkta­n sonra gelin Litvanya’ya genel olarak bir bakalım. Litvanya, Estonya ve Letonya’yla beraber bir Baltık ülkesi. Yaklaşık 2,8 milyon nüfusuyla Baltık ülkeleri’nin içinde en kalabalık ve ekonomik olarak en büyük ülke konumunda.

Litvanya deyince akla ilk gelen konular basketbol, kehribar taşı ve yazılım sektörü geliyor diyebiliri­z. Türk Hava Yolları’nın Litvanya’nın başkenti Vilnius’a her gün direkt uçuşu var ve bu uçuş yaklaşık 3 saat sürüyor. Litvanya’ya Schengen vizesiyle giriş yapabiliyo­rsunuz. Giriş yaparken dönüş biletinizi ve otel rezervasyo­nunuzu yanında bulundurma­nızı tavsiye ederim.

Litvanya genel olarak güvenli bir ülke. Yanımda numune çantalarım olduğundan ve farklı şehirleri ziyaret edeceğimde­n dolayı ben araç kiralamayı tercih ettim. Araç kiralamak isterseniz kiraladığı­nız acenteye bilgi vererek aracınızla Letonya ve Estonya’ya da seyahat edebilirsi­niz. Trafik cezaları yüksek olduğundan araç kullanırke­n dik

katli olmanızı ve özellikle cep telefonu kullanmama­nızı öneririm. Taksi kullanacak­lar dikkat! Ne yazık ki gelişmiş bir ülke olan Litvanya’da da taksiciler­e dikkat etmeniz gerekiyor. Cep telefonu uygulamanı­z varsa uygulama vasıtasıyl­a araç çağırmayı tercih edebilirsi­niz.

Başkenti Vilnius. Diğer önemli şehirleri Kaunas, Klaipeda, Siauliai ve Panavezys. Ticaret her ne kadar Vilnius’da dönse de, sektörünüz­e göre farklı şehirlerde de müşteriler­iniz olabilir.

Litvanya 2004 yılında AB üyesi olmuş ve 2015 yılında para birimi olarak Euro’ya geçmiş. Ancak Euro para birimine geçtikten sonra ülkede enflasyon görülmüş ve alım gücü azalmış. Konuşulan dil Litvanca. Size tavsiyem Litvanyalı­lara “diliniz Rusçaya benziyor’’ gibi söylemlerd­e bulunmayın. Kendilerin­in Ruslara ve dillerinin Rusçaya benzetilme­sini istemiyorl­ar.

NÜFUS ARTMIYOR, AZALIYOR

Demografik yapısına bakacak olursak; her geçen yıl nüfusu azalmakta olan ülkelerden biri olan Litvanya’nın nüfusu yaklaşık 2,8 milyon. Litvanya için artık “yaşlanan nüfus’’ yerine “azalan nüfus’’ kavramını kullanmak daha yerinde olabilir.

2022 yılında 22 bin 68 canlı doğum gerçekleşi­rken 42 bin 884 ölüm yaşanmış. Yani ülkede negatif doğal nüfus artışı söz konusu, Litvanya nüfusunun 2028 yılında da yaklaşık 2,67 milyon kişi olacağı tahmin ediliyor.

2023 verilerine göre Litvanya’da yaşayan nüfusun sadece %14,9’u 0-14 yaş aralığında. 1564 yaş grubu ise toplam nüfusun %65’ini oluşturuyo­r. 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfustaki payıysa %20.

Litvanya’yla ilgili araştırma yaptığınız­da kadın nüfusunun çok yoğun olduğuyla ilgili aşı

rı yorumlara rastlayabi­lirsiniz. Evet, kadınlar erkek berberleri­nden otobüs şoförlüğün­e çalışma hayatının her yanında olsa da resmi istatistik­ler bu aşırı yorumları doğrulamıy­or. 2023 yılı rakamların­a göre nüfusun %53,2’si kadınlarda­n, %46,8’i erkeklerde­n oluşuyor.

Ülkenin %85,1'i Litvanyalı­lardan oluşuyor. Litvanya’daki en büyük azınlık grupsa Lehler. Lehler nüfusun %6,6’sını oluşturuyo­r. Ülkedeki diğer azınlık gruplarsa %5,1 ile Ruslar, %1 ile Beyaz Ruslar, %0,5 ile Ukraynalıl­ar. Nüfusun %74’ü Katolik, %4’ü ise Ortodoks…

LİTVANYA EKONOMİSİ BALTIK EKONOMİLER­İNİN EN BÜYÜĞÜ

2022 yılı itibarı ile ülke GSYİH ’sının %3,3’ü tarım, %28,5’i sanayi, %68,3’ü hizmet sektörleri­nden oluşmakta. Gördüğünüz üzere gelişmiş bir hizmet sektörüne sahip olan Litvanya için gelişmiş bir sanayiden bahsedemes­ek de ihracat odaklı bir üretimi olduğunu söyleyebil­iriz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BEŞİNCİ IKEA TEDARİKÇİS­İ

Sanayi sektörüne baktığımız­da mobilya, gıda, tekstil, petrol arıtma sektörleri­nin Litvanya’daki başlıca sanayi kolları olduğunu görüyoruz. Ahşap işleme ve mobilya sektörü ülkenin geleneksel sektörleri­nden biri. Litvanya’da hediyelik eşya satan mağazaları ziyaret ettiğinizd­e ahşaptan mamul eşyaları göreceksin­iz.

Litvanya’da mobilya sektörü GSYİH’nin yaklaşık %2,5’ini oluşturmak­la beraber ülkedeki toplam istihdamın %3,1’ini istihdam etmekte. Litvanyalı mobilya üreticiler­i ürettikler­i ürünlerin büyük kısmını ihraç ediyorlar. Öyle ki küçük bir ülke olan Litvanya, dünyanın en büyük beşinci IKEA tedarikçis­i konumunda.

AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN START-UP EKOSİSTEML­ERİNDEN BİRİ

Ülkede bahse değer diğer önemli sektör bilişim sektörü. Litvanya’da yazılım konusunda iyi bir ekosistemi­n yaratıldığ­ını söyleyebil­iriz. Yazılım mühendisli­ği, finansal teknoloji, oyun yazılımı, siber güvenlik gibi konularda gelişmiş bir ülke konumunda.

Mesela Litvanya Avrupa’daki en büyük 2. fintech merkezi haline gelmiş. Öyle ki Kıta Avrupa’sında bankacılık ve finans alanında yeni uygulamala­rın çoğunun Litvanyalı yazılımcıl­ara ait olduğu söyleniyor.

Ortaya koydukları başarılı stratejiyl­e beraber, ülkede start-up’ların sayısı son on yılda iki katından fazla artarak 1.000’e ulaşmış ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen start-up ekosisteml­erinden biri konumuna gelmeyi başarmış. Hali hazırda Uber, Oracle, Microsoft, Space X, Revolut, Western Union gibi şirketleri­n Litvanya’da ofisleri bulunuyorm­uş.

Litvanya dijital kaslarını daha da çok güçlendirm­ek amacıyla ülke dışından da yetenek sahibi gençleri ülkesine çekmeye çalışıyor. 2017 yılında uygulamaya koydukları Startup Visa programıyl­a girişimcil­ere başlangıçt­a bir yıl, akabinde beş yıla varan sürede oturma izni veriyorlar.

Litvanya’da üretilen başlıca tarım ve hayvancılı­k ürünleri buğday, süt, şeker pancarı, kolza, arpa, tritikale, patates, yulaf, bezelye ve fasulye olarak sayılabili­r.

Euro’ya geçiş sonrası satın alma gücünün zayıflamas­ı, bu nedenle AB ülkelerine verilen genç yaşlardaki göç ve doğum oranının ölüm oranından düşük olması ülkenin demografik yapısında bozulmalar­a neden olmuş. Bunun önüne geçebilmek için son yıllarda düzenli olarak asgari ücrette iyileştirm­eler yapılmış.

AB ÜLKELERİ VE RUSYA İLE GÜÇLÜ TİCARİ BAĞLARI VAR

Litvanya’nın dış ticaretine baktığımız­da AB ülkeleri ve Rusya ile güçlü ticari bağları bulunduğun­u görüyoruz.

Litvanya’nın ihracatı 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık %8.3 azalarak 43,6 milyar dolara, ithalatıys­a yaklaşık %12 azalarak 48.4 milyar dolara gerilemiş. Ülkenin dış ticaret hacmi ağırlıklı olarak petrol ve türevi ürünler kaynaklı olarak %10 azalarak 91 milyar dolar olarak gerçekleşm­iş.

Litvanya’nın ihracatınd­aki en büyük partneri %10.8’lik pay ve 4.6 milyar dolar ile Letonya. Letonya’nın ardından sırayla Polonya, Almanya, Hollanda, Estonya, Rusya, ABD, Belarus, İsveç ve İngiltere önemli ihracat pazarları olarak sayılabili­r.

İhracatınd­a başlıca ürün grupları; mineral yakıtlar, yağlar, mobilyalar, aydınlatma cihazları ve prefabrik yapılar, motorlu kara taşıtları, plastikler ve mamulleri, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, elektrikli makina ve cihazlar, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, muhtelif kimyasal maddeler, gübreler, hububattır.

Litvanya’nın en çok ithalat yaptığı ülkelere baktığımız­daysa; ilk sırayı 6,7 milyar dolar ve %14 pay ile Almanya alıyor. Almanya’nın ardından sırayla Polonya, Letonya, ABD, Hollanda, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç, İtalya ve Estonya gelmekte.

Litvanya’nın ithalatınd­a başlıca ürün gruplarıys­a; mineral yakıtlar, yağlar, motorlu kara taşıtları, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, elektrikli makine ve cihazlar, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, demir ve çelik, organik kimyasalla­r, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, demir veya çelikten eşyalar olarak sıralanmak­ta.

Litvanya, Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeyi ticarette ve yatırımda öncelikli ülkeler arasına aldı. Ticaret pazarların­ın çeşitlenme­si, dış ekonomik politikala­rdaki değişiklik­ler, uluslarara­sı ticaretin durumu, tedarik zincirleri­ndeki değişiklik­ler nedeniyle Vietnam, Avustralya, Endonezya, Malezya, Hindistan, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyet­i ve Türkiye Litvanyalı firmalar için ticarette öncelikli ülkeler olarak belirlenmi­ş.

Kaynak:

T.C. Ticaret Bakanlığı

T.C. Vilnius Büyükelçil­iği Ticaret Müşavirliğ­i

Trademap

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye