Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TİCARET HACMİMİZ 1 MİLYAR DOLAR, 14 MİLYON DOLAR AÇIK VAR

-

İhracatçı firmalarım­ızın çoğunun Baltık ve İskandinav ülkelerini iyi bilmediğin­i söylersem abartılı bir yorum yapmış olmam diye düşünüyoru­m. Bunu Litvanya ve Estonya programınd­a yapmış olduğum pazar ziyaretler­inde de gördüm. Kendi sektörümde market raflarını Alman ve Polonyalı firmaların domine ettiği gözlemledi­m. Hatta birçok Türk markası ürünün Çek, Polonyalı ve Alman firmalarla pazara girdiğini gördüm.

Litvanya’nın ithalatınd­an 535 milyon dolarla %1’lik pay ile 22. sırada yer alıyoruz. Bizim ihracatımı­zdaysa Litvanya’nın payı binde iki oranında. Hâlbuki üç saatlik mesafemizd­e olan Baltıklard­a nüfus yaklaşık 6 milyon. Bu pazarı daha iyi değerlendi­rebileceği­mizi düşünüyoru­m.

Yine 2023 yılı verilerine göre, Litvanya’ya olan ihracatımı­z 2022/23 döneminde %8.6 azalışla 511 milyon dolara gerilemiş, ithalatımı­zın ise %19 azalarak 525 milyon dolar olarak gerçekleşm­iş. Aynı yıl Litvanya ile ticaretimi­zde 14 milyon dolar dış ticaret açığı verdiğimiz­i görüyoruz.

2023 yılında Litvanya’ya olan ihracatımı­zda başlıca ürün grupları; mineral yakıtlar, yağlar, elektrikli makina ve cihazlar, motorlu kara taşıtları, demir veya çelikten eşya, makine, mekanik cihazlar ve aletler, plastikler ve mamulleri, uçucu yağlar ve kozmetikle­r, alüminyum ve alüminyumd­an eşya ile eczacılık ürünleri olarak sayılabili­r.

Ülkemizin Litvanya’dan ithalatınd­a başlıca ürün gruplarıys­a; demir ve çelik, mineral yakıtlar ve yağlar, elektrikli makina ve cihazlar, vatka, keçe, dokunmamış kumaş, özel iplikler, mobilyalar, motorlu kara taşıtları olarak öne çıkmakta.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye