Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kömürlü termik santraller daha hızlı kapatılmal­ı

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr

Global Energy Monitor’ün her yıl yayımlanan ‘’Yükseliş ve Çöküş’’ raporuna göre, 2023 yılında dünyada işletmede olan kömür kurulu gücünde yüzde 2’lik bir artış yaşandı. Bu artışın üçte ikisi Çin’den kaynaklanı­rken, ABD ve Avrupa’da emekli edilen kapasiteni­n diğer yıllara kıyasla daha düşük olması da bu artışı etkiledi.

Kömür kurulu gücündeki bu artışın 2023 yılından itibaren ABD ve Avrupa’da kömürden çıkışın hızlanması­yla kısa sürede tersine dönmesi bekleniyor. Çin’in 2025 yılına kadar 30 GW’lık kömürlü termik santral kapasitesi­ni devre dışı bırakma hedefini tutturmak için derhal harekete geçmesi durumunda ise ilave kapasitele­rdeki artışın daha da yavaşlamas­ı bekleniyor.

Global Energy Monitor Kömür Programı Direktörü Flora Champenois şunları söylüyor: “Kömürün bu yılki durumu bir anomali, zira tüm işaretler bu hızlı genişlemen­in tersine döneceğini gösteriyor. Ancak kömür santraller­ini emekliye ayırması gereken ülkeler bunu daha hızlı yapmalı ve yeni kömür santraller­i için planları olan ülkeler de bunların asla inşa edilmemesi­ni sağlamalıd­ır. Aksi takdirde Paris Anlaşması’ndaki hedeflerim­ize ulaşmayı ve temiz enerjiye hızlı bir geçişin getireceği faydalarda­n yararlanma­yı unutabilir­iz.”

Türkiye’de projeler ilerlemiyo­r ancak yeni riskler var

Rapora göre Türkiye, 2023 yılında ne yeni bir kömürlü termik santrali işletmeye aldı ne de yeni bir inşaata başladı. Son zamanlarda, mahkeme ve devlet kurumların­ın kararları, Kirazlider­e Termik Santrali, Alpu Termik Santrali, Afşin-Elbistan C Termik Santrali ve Ilgın Termik Santrali de dahil olmak üzere birkaç projenin hayata geçirilmes­ini durdurdu veya engelledi.

Öte yandan, Türkiye’de hala altı kömürlü termik santral projesi bulunuyor. Üstelik 2023 yılında Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikler­i arasında imzalanan ve 3 GW’a kadar yeni kömür yatırımlar­ını içeren on yıllık enerji anlaşması, Türkiye’de kömürlü termik santral kurulu gücünün artması riski oluşturdu.

’Yükseliş ve Çöküş’’ raporuna göre, 2023 yılında dünyada işletmede olan kömür kurulu gücünde yüzde 2’lik bir artış yaşandı. Türkiye ise, 2023 yılında ne yeni bir kömürlü termik santrali işletmeye aldı ne de yeni bir inşaata başladı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye