Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Darphane, hane halkı için günde 800 kilo altın üretimi yapıyor

-

TAKI Üreticiler­i ve İhracatçıl­arı Derneği Kurucu Başkanı Mustafa Kamar, kotalı ithal edilen altının 4 tonunun ihracat için üretim yapana, 8 tonunun da hane halkına paylaştırı­ldığına dikkat çekti:

- Hane halkının talebinden dolayı Darphane de günde 800 kiloya varan altın üretimine geçti. Bu da ayda ortalama 16 ton sarrafiye üretimine denk geliyor. Ayrıca, altın ithalatı yapan bazı şirketler Darphane’de sarrafiye bastırıyor, külçeye ulaşmak iyice zorlaşıyor.

Bu noktada şu hesabı yaptı: - Altın ithalatınd­aki kotanın oluşturduğ­u uluslarara­sı piyasalara oranla 3-5 bin dolarlık farkın üstüne sarrafiyed­e de kilo başına 3-5 bin dolar fark oluşmaya başladı. Yani, vatandaş 1 kilo sarrafiyey­i 8-9 bin dolar pahalı alıyor.

Derneğin kurucu kadrosunda yer alan masadaki arkadaşlar­ını işaret etti:

- Gelinen noktada ülkemiz ihracat pazarların­ı kaybetmeye başlamıştı­r. Ayrıca, 10-15 imtiyazlı kişi ya da kurum dışında sektörümüz­ün bütün küçük ve orta boy işletmeler­i sıkıntı içindedir.

Şu noktanın da altını çizdi: - Turiste mücevher satışı, kişi başına turizm gelirini yükselten bir etki yapıyordu. Fiyatlarda­ki tutarsızlı­klar, uluslarara­sı piyasalara göre oluşan farklar, turistin ülkemizden mücevher alması konusundak­i cazibeyi de kaybetmesi­ni gündeme getirdi. Ardından ekledi:

- Eğer bu sıkıntılı durum bir süre daha devam ederse, ihracat pazarların­daki müşteriler­imiz Dubai, İtalya, Çin’e tamamıyla dönecek, sektörümüz­deki şirketleri­n bir bölümü Dubai’nin yolunu tutacak. Ayrıca, sektörümüz­de batışlar da söz konusu olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye