Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Devredeki elektrik üretim kapasitesi 107 bin MW oldu

2023 SONRASI 4 BİN 329 MW KURULU GÜÇTE SANTRAL DEVREYE ALINDI

- MEHMET KAYA

2023 yılı başından 2024 yılının Nisan ayına kadar geçen dönemde, Türkiye’de 4 bin 329 MW kurulu güçte santral yatırımı gerçekleşt­i. Bunun 3 bin 92 MW kurulu gücü lisanssız santral yatırımlar­ından oluştu. Fiili olarak devreye alınan ve kurulu güce eklenen santraller­e yönelik verilerde ağırlığın lisanssız üretime kaydığı gözlendi.

Türkiye’nin hızlanan elektrik üretim yatırımlar­ında son dönemde lisanssız sistemleri­n ağırlığı artıyor. 2023-2024 Nisan ayı döneminde Türkiye’de 4 bin 329 MW kurulu güçte santral yatırımı gerçekleşt­i. Bunun 3 bin 92 MW kurulu gücü lisanssız santral yatırımlar­ından oluştu. Lisanssız santral yatırımlar­ının hemen hemen tamamı, sanayi kuruluşlar­ına verilen kendi tüketimler­ini karşılamak amacıyla yaptıkları rüzgar ve güneş santrali kurma hakkından oluşuyor. Kaynaklara bakıldığın­da da güneş enerjisi santraller­indeki hızlı yatırım dikkati çekti. Anılan dönemde güneşe dayalı elektrik santraller­indeki kurulu güç artışı 3 bin 268 MW oldu.

Elektrik sektöründe çeşitli modellerde yatırımlar sürerken, fiili olarak devreye alınan ve kurulu güce eklenen santraller­e yönelik verilerde ağırlığın lisanssız üretime kaydığı gözlendi. Bu santraller­de, kendi ihtiyacını karşılaman­ın yanında, sınırlı olarak sisteme elektrik satışı da mümkün oluyor. Bu kapsamda son dönemde yoğun yatırımlar olmuştu. Ayrıca teşvikli modellerle de güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlar­ı devam ediyor.

Güneş enerjisi santrali gücü 4. sıraya yükseldi

EPİAŞ verilerine göre Türkiye’de 2023 başından bu yana kurulu güçte 4 bin 329 MW artışın çok büyük bir kısmı lisanssız santral yatırımlar­ından, bunun içinde de güneş enerjisi yatırımlar­ından geldi. Türkiye’deki güneşe enerjisi santraller­inin kurulu gücü böylece rüzgarı geçmiş oldu. 2023 başı itibariyle güneş enerjisi santrali kurulu gücü, kaynak sıralaması­nda 6. sıradayken, 2024 Nisan ayı itibariyle 4. sıraya yükseldi. Güneş ışığına bağlı bir üretim söz konusu olduğu için, kurulu güç yüksek olsa da elektrik üretimi içinde güneşin payı düşük kalıyor. Güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimi, toplamın yüzde 7’leri seviyesind­e bulunuyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye