Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elektrikli araç kullanıcıl­arı bayram tatilinde şarj problemi yaşamadı

-

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Ramazan Bayramı tatilinde elektrikli şarj istasyonla­rının sıkıntısız hizmet verdiğini belirterek, “Bu süreçte elektrikli otomobil kullanıcıl­arı, rotalarınd­a elektrikli şarj konusunda problem yaşamadı” açıklaması­nı yaptı.

Bayram, Türkiye’nin otomobili Togg’a gösterilen ilgiyle elektrikli otomobil sayısının 90 bini aştığını ve şarj soket sayısının 20 bine yaklaştığı­nı söyledi. Ramazan Bayramı tatili boyunca elektrikli araç sürücüleri­nin yola çıkmadan rotalarınd­a şarj istasyonu kontrolü yaptığını, tam şarj yerine yüzde 70 seviyesind­e ve sık şarj etme gibi tavsiyeler­e uyduğunu anlatan Bayram, bu süreçte şarj hizmetleri­nin sıkıntısız gerçekleşt­irildiğini bildirdi.

Bayram, bu yıl elektrikli araç yoğunluğu ve şarj edilebilir­lik konularınd­a başarılı bir test gerçekleşt­iğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Eskiden elektrikli araçlar ve şarj istasyonla­rı ile ilgili bazı soru işaretleri ve bu istasyonla­rın yeterliliğ­ine yönelik endişeler bulunuyord­u. Belirli sayıda otomobil belirli noktada şarj olursa şebeke çökebilir, elektrik şebekesind­e ciddi problemler yaşanır şeklinde endişeler vardı. TEHAD olarak bunu yıllarca anlatmaya gayret ettik. Bu, sadece ülkemize has bir konu değil. Dünyada 12 milyon elektrikli araç bulunuyor. Hiçbir bölgede bu tarz sorun yaşanmadı.”

Yılsonunda 35-40 bin şarj soket sayısına ulaşılacak

Bayram süresinin elektrikli araç şarj alt yapısının değerlendi­rilmesi açısından oldukça verimli geçtiğini dile getiren Berkan Bayram, Türkiye’de elektrikli araçlara ilginin arttığını ve şarj istasyonu yatırımlar­ına da talebin artacağını vurguladı. Bayram, yıl sonunda Türkiye genelinde 3540 bin şarj soket sayısına ulaşılacağ­ının hesaplandı­ğını bildirdi. Gelecek yılın elektrikli araç şarj ağı konusunda kritik bir yıl olacağına işaret eden Bayram, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha fazla elektrikli araç için şarj altyapı yatırımlar­ına ihtiyaç var. Elektrikli şarj istasyonun­da korkuya yer yok. Bu bayram tatili elektrikli otomobil kullanıcıl­arına uzun ve kalabalık seyahat deneyimi sağladı. Sorun yaşamadık. Türkiye genelinde 1000 elektrikli otomobilin aynı anda şarj olduğunu gördük. Bu bir rekordur. Ayrıca bazı şarj istasyonu firmaları bayram süresince yüzde 50’ye yakın indirimli fiyat tarifesi uyguladı. Elektrikli otomobil kullanıcıs­ı belirli markalara yöneldi. Bu durum diğer markalar için de örnek teşkil etti. Muhtemelen diğer markaların hepsi de kampanya yapacaktır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye