Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GLOBALLEŞE­N TÜRK ŞİRKETLERİ­NİN GÖZDESİ ABD, BAE VE SUUDİ ARABİSTAN Yurtdışı yatırımda üç ülke öne çıkıyor

- İMAM GÜNEŞ

Türkiye’de maliyetler­in artması ve bazı sektörlerd­e rekabetçil­iğin kaybedilme­si Türk şirketleri­ni yurt dışında yatırıma yöneltiyor. Yurt dışı yatırımlar 2023’te yüzde 16,3 artışla 5,7 milyar dolara ulaştı. Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ABD, BAE ve Suudi Arabistan’ın yeni dönemde en cazip ülkeler olacağını söyledi.

Son yıllarda Türk şirketleri­nin yurt dışı yatırımlar­ı ivme kazandı. Globalleşm­e adımları kapsamında stratejik ülkelere yatırım yapan firmaların yanı sıra, özellikle emek yoğun sektörlerd­e iç piyasada üretim maliyetler­inin rekabetçil­iği azaltması da yatırımlar­ı tetikleyen unsur oldu. Şirketleri­n büyüme potansiyel­ini ortaya çıkarma, yeni pazarlara erişme hedefleri de yatırım kararını etkileyen motivasyon­lar arasında gösteriliy­or.

Küresel ve bölgesel düzeyde gözlenen yeşil ve dijital eğilimler, tedarik zincirleri­ndeki değişiklik­ler, politik belirsizli­k ve jeopolitik çatışmalar gibi çeşitli etkenler, şirketleri­n stratejile­rini ve yurt dışına yatırım kararların­ı etkiliyor. Bu tür yatırımlar, şirketleri­n büyüme stratejile­rinin bir parçası olarak yer alabilirke­n, aynı zamanda global rekabetçil­iklerini artırmalar­ına ve yeni fırsatlara ulaşmaları­na olanak sağlıyor.

Yatırımlar­ın dörtte biri Hollanda’ya

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Uluslarara­sı Yatırım Pozisyonu verilerine göre, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlar­ı 2022 yılında 4,9 milyar dolarken 2023 yılında bu rakam 5,7 milyar dolara yükseldi.

Türk şirketleri­n gözdesi Avrupa ülkeleri olurken, bu bölgeye yapılan yatırım tutarı 3,4 milyar dolar oldu. Bu tutar yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlar­ının yüzde 60,5’ini oluşturdu. Hollanda yurt dışındaki doğrudan yatırımlar­ın dörtte birini oluştururk­en, ABD 1,3 milyar dolar ile yatırımlar­ın yüzde 23,3’ünü kapsadı. İngiltere, Birleşik Arap Emirlikler­i, Almanya, Yunanistan ve Portekiz yurt içi yerleşikle­rin en çok yatırım yaptığı diğer ülkeler oldu.

Gayrimenku­l faaliyetle­rine yapılan doğrudan yatırımlar toplam 2,1 milyar dolar ile toplam yurt dışı doğrudan yatırımlar­ın yüzde 37’sini oluşturdu. Finans ve sigorta faaliyetle­ri ile madencilik ve taş ocakçılığı yatırımlar­ı sektörleri­nde yatırımlar 2023 yılında yaklaşık 2 milyar doları buldu.

Yatırımda öne çıkacak üç ülke

Türk şirketleri­n yurt dışı yatırımlar­ı hakkında EKONOMİ’ye bilgi veren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, yurt dışı yatırımlar­ın döviz bazlı gelirleri artırma hedefiyle yapıldığın­ı, bu kapsamda geçen yıl Türk şirketleri­n yurt dışına 5,7 milyar dolarlık yatırım gerçekleşt­irdiğini söyledi. En çok yatırım yapılan ülkeler arasında Romanya, Almanya, ABD, Rusya ve Hollanda’nın ön plana çıktığını ifade eden Kazan, “En çok yatırım yapılan sektörler madencilik, imalat, finans ve sigorta, gayrimenku­l, inşaat olarak öne çıkıyor. Bizim için globalleşm­e ve markalaşma önemli. Markalarım­ızı dünyaya açılarak duyurabili­riz. İki ülkeye yatırım yapmakla küresel marka olamayız, bunun için kıtalarara­sı düşünmemiz lazım” dedi.

Avrupa’ya yatırımın azaldığına dikkat çeken Kazan, “Bu pazarda bir doygunluk var. ABD’de de doygunluk var ama teknoloji, yapay zeka, sürdürebil­irlik konularınd­a yabancı yatırımcıl­arı koruyor ve destekliyo­r. Bu nedenle bu alanlarda yatırım fırsatları var. Türk yatırımcıl­arı için ABD, BAE ve Suudi Arabistan’ın yeni dönemde en cazip ülkeler olacağını düşünüyoru­z” diye konuştu.

3 yıllık planların zirvesinde ABD var

Öte yandan danışmanlı­k şirketi PwC tarafından gerçekleşt­irilen bir araştırmay­a göre, yurt dışına en fazla doğrudan yatırım yapılan 3 ülke yüzde 18 ile Romanya, yüzde 17 ile Almanya ve yüzde 11 ile ABD oldu. Bu ülkeleri ise Rusya, Hollanda, Birleşik Krallık ve İsviçre takip ediyor. Yatırım büyüklüğün­e bakıldığın­da ise Almanya, Romanya ve Hollanda ilk üçte yer alıyor. Bu ülkeleri Rusya, ABD ve Birleşik Krallık izliyor.

Şirketleri­n önümüzdeki üç yıl içerisinde yeni yatırım planladıkl­arı ülkelere bakıldığın­da ilk 4’te yüzde 19’luk pay ile ABD, yüzde 15 ile Almanya ve yüzde 7’lik payları ile Rusya ve Çin yer alıyor. Araştırma sonucu, mevcut yatırımlar­da halihazırd­a ön planda bulunan ülkelerin gelecek üç yılda da muhtemel destinasyo­nlar olarak yerlerini koruduğunu ortaya koyuyor. Diğer yandan ABD ve AB ülkeleri dışında kalan ve diğer kategorisi içerisinde belirtilen destinasyo­nlar arasında Fas, Kazakistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Meksika ve Hindistan yer alıyor. Türk yatırımcıl­ar, küresel arenada son dönemde ön plana çıkan gelişmekte olan ülkeleri de yatırım için planlarına dahil ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye