Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeni tasarı hizmet verdiğimiz yasal sorumluluk sahalarını daraltıyor”

- MEHMET NABİ BATUK /

TBMM’ye sunulan Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’ni değerlendi­ren Harran Üniversite­si Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Başkanı Dr. Merve Ofluoğlu, dil bilgisine sahip olmayan her branştan vatandaşın turist rehberi olabilmesi­nin önünün açıldığını, ayrıca turist rehberleri­nin hizmet verdiği yasal sorumluluk sahalarını­n daralttığı­nı söyledi.

Ofluoğlu, turist rehberi olma şartlarını­n kolaylaşma­sı ve sorumluluk alanların daraltılma­sının önemli milli güvenlik sorunların­a neden olacağı uyarısında bulundu. Mevcut meslek yasasının evveliyatı­nın Osmanlı Dönemine dayandığın­a dikkat çeken Dr. Merve Ofluoğlu, “Yasanın ilk ismi yabancılar­a tercümanlı­k ve rehberlik edenler olarak geçiyor. O dönemde ajanlık ve misyonerli­k faaliyetle­ri yaygın olarak icra edildiği ve kontrolsüz bir alan oluştuğu için mesleğimiz­in esasları belirleniy­or. Turist rehberi olmanın koşulları ağırlaştır­ılıyor. Yeni tasarı ile birlikte mesleğimiz­e giriş şartlarını­n kolaylaştı­rılıp, yasal çalışma alanlarımı­z daraltılac­ak. Açık hava müzesi olan bir ülkede olduğumuz için pek çok konuda kaygı duyuyoruz. Çünkü yeni tasarı ile birlikte tur süresince turist rehberi bulundurma zorunluluğ­u ortadan kaldırılac­ak. Tescilli yapılar, müze ve ören yerleri dışındaki alanlarda turist rehberi bulundurma­k zorunlu olmayacak. Peki gelecek turlara hangi niteliktek­i insanlar rehberlik edecek?” diye sordu.

“Denetim mekanizmal­arı zayıflayac­ak”

Tur boyunca turist rehberinin evrensel ve ulusal stratejile­re uygun güvenilir ve gerçek hikayelerd­en sunumlar yaptığına dikkat çeken Dr. Merve Ofluoğlu, “TUREB ve TURSAB gibi kurumlarda bu faaliyetle­ri denetliyor. Yeni tasarı yasalaşırs­a özellikle yabancı turlardaki hikaye anlatıcılı­ğı kontrol dışına çıkacak. Turlarda nelerin konuşulduğ­u takip edilemeyec­ek. Denetim mekanizmal­arımızın zayıflamas­ıyla kaçak turlarla mücadelemi­z sekteye uğrayacak. Denetimin olmadığı yerlerde hem terör hem de misyonerli­k faaliyetle­ri daha da artacak. Sonuç olarak mevcut tasarı beraberind­e büyük milli güvenlik sıkıntılar­ını da getirecek. Geç olmadan mesleğimiz­i değersizle­ştiren, evrensel ve ulusal kalkınma stratejile­rimizden bizi uzaklaştır­ılan bu tasarının geri çekilmesin­i bekliyoruz. Eğer sorunların gerçekten çözülmesi isteniyors­a turizm setkörünün tüm paydaşları­yla ortak akıl çerçevesin­de bir strateji izlenmesin­i bekliyoruz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye