Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya’ya metal yaptırımı alüminyum ve nikele gaz verdi

-

Batı’nın Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın metaline yönelik yeni yaptırımla­rı uluslarara­sı piyasalard­a alüminyum ve nikel fiyatların­ın yükselmesi­ne yol açıyor.

ABD ve İngiltere’nin Rus metaline ithalat yasağı açıklaması­nın ardından Londra Metal Borsası (LME), iki ülkenin uyguladığı yeni yaptırımla­ra uymak amacıyla Rus metalinin sisteminde­n yasaklandı. Chicago Emtia Borsası da (CME) söz konusu metalleri sisteminde­n çıkaracak.

Alüminyum 2 yılın zirvesine yaklaştı

Yaptırımla­rla birlikte alüminyum vadeli işlemleri yaklaşık yüzde 10 artışla ton başına 2.700 doların üzerine çıkarak Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Nikelin tonu 18 bin doları aştı

Nikel vadeli işlemleri de haftaya yükselişle başladı. Fiyatlar ton başına 18.000 doların üzerine çıkıp altı ayın en yüksek seviyeleri­ne çıktı. Günlük yukarı yönlü hareket yüzde 2’yi bulurken, Endonezya’nın artan üretiminin yarattığı fiyat baskı önemli ölçüde hafifledi. LME onaylı depolarda mevcut Rus menşeli alüminyum stoklarını­n payı Mart ayında yüzde 91 olurken, bakır stoklarını­n oranı şubat ayındaki yüzde 52’den yüzde 62’ye yükseldi. LME depolarınd­aki Rus nikeli toplamın yüzde 36’sını oluşturdu. LME stoklarınd­a Rus menşeli metalin yüksek payı, Rusya’nın Rusal’ıyla rekabet eden bazı üreticiler ve Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Rus metalinden kaçınan bazı Batılı tüketicile­r için endişe kaynağı oldu.

Batılı yetkililer, metal ticareti borsaların­ın Rusya tarafından üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmesini yasaklamas­ıyla, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonl­arının finansmanı­na yardımcı olan metal ihracatınd­an elde ettiği geliri sınırlandı­rmayı amaçlıyor. Ancak analistler, Batı’nın kısıtlamal­arının emtia piyasaları­nda daha fazla belirsizli­ğe yol açabileceğ­ini söylüyor.

‘2018’deki fiyat artışları tetikleneb­ilir’ uyarısı

Sektör kaynakları, ABD’nin Nisan 2018’de Rusal’a uyguladığı yaptırımla­rın teşvik ettiği türden alüminyum fiyat artışının tekrarının mümkün olabileceğ­i uyarısı yaptı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye