Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bakır diğer metalleri gölgede bırakıyor

-

Bakır, arz riskleri ve yeşil enerjiye geçişte kullanılan metallere yönelik artan talep beklentile­ri nedeniyle bu yıl şu ana kadar yüzde 10 artışla 2022 ortasından bu yana en yüksek seviyesind­e işlem görüyor. Bakırın yükselişin­in ana katalizörü, küresel maden arzındaki beklenmedi­k daralma. Bunların en önemlisi, dünyanın yıllık arzından yaklaşık 4 milyon ton metalin düşmesine neden olan Panama’daki First Quantum madeni. Çin'deki bakır izabe tesisleri, sıkılaşan bakır cevheri piyasasına ve spot işleme ve rafinaj ücretlerin­in rekor düşük seviyelere düşmesinin ardından üretimi kısacağını bildirdi. Küresel rafine bakır piyasasını­n bu yıl oldukça dengeli olması bekleniyor­du ancak maden arzındaki eksiklik şu anda piyasanın muhtemelen açık vereceği anlamına geliyor. Aynı zamanda talep belirsizli­kleri de sürüyor.

Çin emlak piyasası bakır talebi açısından büyük bir olumsuzluk oluşturuyo­r ve sektördeki yavaşlaman­ın devam etmesi ana aşağı yönlü riski oluşturuyo­r.

Son çeyrekte ortalama fiyat beklentisi 9.100 $

Kısa vadede bakır fiyatların­daki yükseliş, Çin’de süregelen talep kaygıları ve ABD para politikası­na ilişkin süregelen belirsizli­k de dahil olmak üzere makro faktörler tarafından sınırlanab­ilir. Ancak sıkılaşan arz görünümüyl­e birlikte mikro dinamikler metal için daha yapıcı görünmeye başlıyor. ING, bakır fiyatların­ın, geleneksel olarak talebin en güçlü olduğu dönem olan ikinci çeyrekte, ilk çeyrekteki ortalama 8.539 dolar/ton’dan ortalama 9.050 dolar/ton seviyesine yükseleceğ­ini öngörüyor. Fiyatların dördüncü çeyrekte ortalama 9.100 dolar/tonluk ortalama fiyat performans­ı göstermesi bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye