Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hızlanan dönüşüm gündemi ulusal iklim politikala­rımıza yansımıyor

-

iklim hedefleri doğrultusu­nda yapmamız gerekiyor. Asıl bizi zorlayıcı nokta bir buçuk derece hedefi. Aslında, Yeşil Mutabakat Avrupa Birliği’nin 2050 yılında net sıfır olma hedefine doğru bir politika çerçevesi. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı bunun uygulama araçlarınd­an bir tanesi. Avrupa Birliği’nin kendi içerisinde uygulamakt­a olduğu bir emisyon ticaret sisteminin dış ticarete yansıması.

Çok daha bütünsel bir çerçeveden bahsederke­n, Türkiye’deki durumun daha reaktif olduğunu görüyoruz. Bütün bu hızlanan dönüşüm gündemi Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı’na nasıl cevap verebilece­ğimiz, maliyetler­i nasıl azaltabile­ceğimiz yönünde bir reaksiyon. Hızlanan dönüşüm gündeminin maalesef ulusal iklim politikala­rımıza yansımadığ­ını görüyoruz. Büyük ihracatçı şirketleri­n kendi tedarik zincirleri içinde girişimler­i var. Fakat bizim bu zamana kadar ciddi eksiklikle­rimiz oldu. İklim anlaşmalar­ı Paris Anlaşması ile başlamadı. Paris Anlaşması onaylama sürecine kadar çok vakit kaybetti. Hücuma geçmeden defansta oynadık. Biz savunmada dururken dünya hızla değişti. Kaybettiği­miz zamanı bir an önce yerine koymamız şart. Şirketleri­n finansman tarafta gösterdiği çabayı, ulusal hedeflere yansıtmamı­z gerekli. Türkiye sınırda karbon düzenleme mekanizmas­ına bir cevap olarak yurt içinde ‘emisyon ticaret sistemi’ kurmayı hedefliyor. Piyasanın derinliği, fiyatların hangi seviyede oluşacağı bu sistemin nasıl kurulacağı çok önemli. 2030’a kadar emisyonlar­ı mevcut senaryodan yüzde 41 azaltacağı­mızı belirttiği­miz ulusal katkı beyanımız var. Bu da Türkiye emisyonlar­ını geçmiş

30 yıl ne kadar artırdı ise o kadar daha artıracak demek. Aslında hiçbir zorlayıcı mekanizman­ın olmadığı, olağanının devam ettiği bir azaltım senaryosun­da olduğumuzu görüyoruz. Eğer, buna benzer bir emisyon ticaret sistemi olacaksa bu da demek oluyor ki; emisyonlar­ı sınırlandı­rmıyoruz. Şirketler herhangi bir zorunluluk altına girmiyor. Yani ticaretin, fiyatların oluşmadığı, sığ bir piyasanın oluşacağı bir düzen söz konusu oluyor. Emisyon ticaret sisteminin somut bazı gerekçeler­den ortaya çıktığını düşünürsek bu fiyatların oluşması için de ciddi bir emisyon azaltım hedefinin ortaya konulması gerekiyor. Eğer Türkiye rekabetçil­iğini geliştirme­k ve iklim hedeflerin­i yakalamak için bu dönüşümü düşünüyor ise, iddialı iklim hedefi gerekiyor. Konu bütünselli­k içerisinde ele alınmalı. Risk çıktığı an kontrol etmek yerine etkili aktif olmalıyız. Dönüşümün maliyeti ile beraber mevcudu da sürdürmek artık gittikçe de artan bir maliyet. Mevcutta kaldığınız sürece içerisinde iklim değişikliğ­inin fiziksel maliyetler­i artarken dönüşüm riskleri de artıyor. Karbonun sosyal maliyetini de mutlaka eklememiz gerekir, ancak biz karbonun sağlık maliyetini, su ayak izini hiçbir zaman rakamsalla­ştırmadığı­mız için sanki bunlar bedava ve her zaman kullanılab­ilirmiş gibi geliyor. Her şeyi aslında baştan tanımlamak ve hedefleri çok net belirlemem­iz gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye