Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ankara’nın atık suyu İstanbul’u tehdit etmeyecek

-

Önemli bir çevre tehdidi olarak Ankara’nın arıtılamay­arak Sakarya nehrine karışan atık sularının Ömerli Barajı’na gelerek İstanbul halkı için risk oluşturmas­ı artık önlenebile­cek. İBB’nin oluşturduğ­u risk nedeniyle yıllar önce su alımını kestiği Ömerli kaynağı yeniden İstanbullu­ların hizmetine güvenle sunulabile­cek. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkanlığı­na rekor farkla yeniden seçilen Mansur Yavaş’ın meclis çoğunluğun­a sahip olamaması nedeniyle gerçekleşt­irememekte­n en fazla yakındığı projeydi “Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırım ve Modernizas­yon Projesi”. Yavaş’tan taşıdığı riskleri defalarca dinlediğim­iz, seçim kampanyası boyunca “yeni dönemdeki ilk icraatım olacak” dediği proje geçen hafta ABB Meclisinde­n oybirliği ile geçti. Proje Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Programı’na alınmasına rağmen, 30 milyon insanın sağlığını ilgilendir­en proje için yurt dışından bulunan kredi, ABB Meclisi’nde AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla 2023 yılının temmuz ayında reddedilmi­şti. Mansur Yavaş tarafından veto edilen kararın tekrar görüşülmes­i ise 10 aydır erteleniyo­rdu. Böylece

ASKİ’nin iyileştirm­e projesi için uygun koşullarla Dünya Bankası Uluslarara­sı Finans Kurumu (IFC) ve Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD) sağlanan 360 milyon TL kredi nihayet kullanılab­ilecek. ABB sahip olduğu kredi notuyla uluslarara­sı kuruluşlar­dan düşük faizle uzun vadeli borçlanabi­liyor. Tesisin 2025 itibariyle İleri Biyolojik Arıtma tesisi haline getirilmes­i bekleniyor.

Gıda yönünden tüm alanı, içme suyu açısından İstanbul’u etkiliyor

Tatlar tesisi günlük 765 bin metreküp su arıtırken, gelen su günlük 1 milyon 50 bin metreküpü aşmış bulunuyor. Arıtılamay­an yaklaşık 285 bin metreküp kirli suyun Ankara Çayına bırakıldığ­ı kaydediliy­or. Ankara Çayı ise Porsuk çayı aracılığıy­la Sakarya nehrine ve İstanbul’a içme suyu sağlayan Ömerli Barajına akıyor. Bütün bu süreç içinde tarımsal sulama da yapılıyor. 2014 yılından bu yana Çevre Bakanlığı ve Ankara Valiliği’nin projenin derhal yapılması uyarıları ise acı bir Türkiye gerçeği olarak kayıtlarda bulunuyor. Geçmişte bu projeye ayrılan kaynakları­n başka amaçlarla kullanıldı­ğı tahmin ediliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye