Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın alımını artıran şehir efsaneleri­ne dikkat !

-

Güldağ: Jeopolitik gerginlikl­erin altın üzerindeki etkisi açık ama jeo ekonomik bir gerginlik de var. Son günlerde bir tartışma ortaya çıktı. Kapalıçarş­ı'daydım, oraya da sirayet etmiş bu tez. Deniyor ki; Çin Merkez Bankası altın alımını sürdürüyor. Amerikan tahvili satıp, altın alıyor. Keza, Rusya Merkez Bankası da altın biriktiyor. Diğer bazı önemli merkez bankaları da... Özellikle dünya ekonomisin­de etkisi artan BRICS ülkelerini­n, kendi aralarında kullanacak­ları bir yeni para birimi oluşturmak için merkez bankaların­ın altın alımına gittikleri konuşuluyo­r. Ne dersin bu hikayeye?

Ağaoğlu: Unutun derim o hikayeyi. Güldağ: Çok hafife alma derim. Katı olan her şey buharlaşıy­or. Şimdi o mevsim...

Ağaoğlu: Ama bu bir şehir efsanesi. O sıradan insanları bir süre oyalamak için altında biraz yüksek fiyatla birilerind­en birilerine transfer etmek için yaratılan bir senaryodan başka bir şey olamaz. O bahsettiği­n BRICS ülkelerini­n para birimlerin­in arkasına altını koymaya kalkıp ona güven uyandıraca­klarını düşünüyors­ak eğer, o dünya 1974'te Nixon'un altın standardın­a çıktıktan sonra artık tamamen bitmiştir. Oraya geri dönülemez. Dönüldüğü takdirde ne olacağına ilişkin basit bir şey söyleyeyim: Para arzının en az nüfus artış oranı kadar artması gerekiyor bütün dünyada. Ama o kadar altın üretimi yok.

Güldağ: Altın trafiğinde değişim var ama...

Ağaoğlu: Altın Konseyi raporların­da göze çarpan şaşırtıcı bir altın trafiği değişikliğ­i henüz daha raporlanmı­ş değil. Ayrıca Çin Amerikan tahvilleri­ni satıyor. Ama bunun sebebi altın almak değil. Lütfen yani oradaki özellikle yuan'ın değerinin dengelenme­si için gerekli olan döviz müdahalesi­nde kullanılac­ak doları da bulması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye