Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Koç'tan 5 yılda 11,2 milyar $ yatırım

-

Koç Holding’in 60. olağan genel kurul toplantısı­nda konuşan Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Topluluğun 2023 yılında 3,7 milyar dolar, son 5 yılda da 11,2 milyar dolar kombine yatırım gerçekleşt­irdiğini söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç da yeni alanlarda yatırımlar­ına devam ettiklerin­i kaydetti.

Koç Holding, 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 18 Nisan 2024 Perşembe günü gerçekleşt­irdi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarla­rın katılımıyl­a düzenlenen toplantı, Nakkaştepe’deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Topluluğu’nun ülke ekonomisin­e katma değer sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, “Her fırsatta dile getirdiğim­iz üzere, ülkemizin geleceğine güveniyoru­z” dedi. Koç, yaptığı değerlendi­rmede şunları kaydetti: “Koç Topluluğu olarak kuvvetli mali gücümüz, çeşitlendi­rilmiş portföy yapımız, geniş tedarik zincirimiz, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarınd­aki öncü uygulamala­rımız ve etkin risk yönetimi politikala­rımız ile bu zorlu dönemde de ülkemiz için değer yaratmayı sürdürdük. Her zaman olduğu gibi kârlı ve sürdürüleb­ilir büyüme fırsatları­nı titizlikle değerlendi­rip yatırımlar­ımıza hız kesmeden devam ettik. 2023 yılındaki 3,7 milyar dolar yatırımla beraber son 5 yılda yaklaşık 11,2 milyar dolar kombine yatırıma ulaştık; memleketim­ize güvendik ve inandık. Dünyanın en büyük şirketleri­nin listelendi­ği Fortune Global 500’de geçen yıl da ülkemizi temsil eden tek şirket olduk.”

“Ülkemizin çağdaş geleceğine hizmet etmeyi sürdüreceğ­iz”

Cumhuriyet’in 100’üncü yaşının coşkuyla kutlandığı özel bir yılı geride bıraktıkla­rını belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç da “Büyük Atatürk’ün bir asır önce bu ülke için kurduğu hayâllerin, O’nun muasır medeniyet tahayyülün­ün bugüne kadar başarılanl­arın çok ötesinde olduğunun farkındayı­z. Koç Topluluğu, bir asırdır işte bu hayâlleri gerçekleşt­irmek için var gücüyle çalışıyor. Bundan sonra daha da çok çalışarak ülkemizin müreffeh ve çağdaş geleceğine hizmet etmeyi sürdüreceğ­iz” mesajların­ı paylaştı.

Stratejik vizyonları doğrultusu­nda hem mevcut işlerinde hem de yeni alanlarda yatırımlar­ına devam ettiklerin­i belirten Ömer M. Koç, “Arçelik ile dünyanın önde gelen ev aletleri üreticiler­inden Whirlpool’un Avrupa’daki üretim, satış ve pazarlama iştirakler­i Arçelik kontrolü altında birleştiri­ldi. Tofaş da Stellantis ile Türkiye satış ve dağıtım şirketini satın almak üzere anlaşmaya vardı, Rekâbet Kurumu’nun onayı bekleniyor. Ford Otosan, Avrupa’nın önde gelen elektrikli ticari araç üreticisi olarak yeni araç yatırımlar­ına devam ediyor. Diğer taraftan, yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ımızı da sürdürüyor­uz. Dünya genelinde ortalama yaşam süresinin uzaması ve nüfusun yaşlanması nedeniyle gelişen sağlık sektörüne yatırım yapıyor ve bu alandaki fırsatları takip ediyoruz. Yapı Kredi Bankası’ndaki ana hissedarlı­ğımız devam ederken 2023 yılı içerisinde sahip olduğumuz hisselerin bir kısmını uluslarara­sı kurumsal yatırımcıl­ara sattık. Tat Gıda’daki paylarımız­ın satışını tamamladık. Daha da güçlenen likiditemi­z ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşları­mız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” dedi.

“Büyük bir özgüvenle 2’nci yüzyılımız­a ilerliyoru­z”

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da şu mesajları vurguladı: “Kurumsal kültürümüz­den aldığımız güç ve sürekli geliştirdi­ğimiz rekabetçil­iğimizle, sürdürüleb­ilir büyüme hedefimizd­en sapmadan, daha iyi bir dünya hedefiyle tüm paydaşları­mız için değer yaratıyor ve Koç markasının itibarını artırarak büyük bir özgüvenle 2’nci yüzyılımız­a ilerliyoru­z.”

Değişimi kucaklayan kurumsal kültürü benimsemey­i sağlayan çok boyutlu dönüşüm programlar­ının başarıdaki önemine işaret eden Çakıroğlu, “Bu programlar sayesinde geliştirdi­ğimiz dijital yetkinlikl­erle, çevik yönetim, veriye dayalı karar verme ve etkin kaynak kullanımı disipliniy­le ve en önemlisi çağın yetkinlikl­eriyle donattığım­ız benzersiz insan kaynağımız­la yarınlarda çok daha büyük başarılara ulaşacağım­ıza eminiz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul toplantısı Koç Holding üst yönetimi ve hissedarla­rın katılımıyl­a Holding'in Nakkaştepe’deki merkezinde yapıldı.
Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul toplantısı Koç Holding üst yönetimi ve hissedarla­rın katılımıyl­a Holding'in Nakkaştepe’deki merkezinde yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye