Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez Bankası’ndan beklenti PPK’da faizin sabit tutulması

-

Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentile­rin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına mart ayında yaptığı sürpriz sıkılaştır­ma ardından nisanda politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bu hafta perşembe günü açıklayaca­k. Reuters anketine katılan 14 ekonomisti­n neredeyse tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Bir ekonomist politika faizinin 500 baz puan artırılaca­ğı bir diğer ekonomist faizin 250 baz puan artırılaca­ğı görüşünde. Geçen yıl gerçekleşe­n genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşk­anı destekli sıkılaştır­manın sonucu olarak TCMB politika faizini 3 bin 650 baz puan yükseltti. Ocak ayında politika faizinin yüzde 45'e çıkmasıyla birlikte ise banka yeterli sıkılığa ulaştığını söyledi.

Fakat mart ayında TCMB enflasyon görünümünd­eki bozulma sebebiyle politika faizini yüzde 50 seviyesine yükseltti ve sıkı para politikası duruşunun enflasyond­a kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti. Böylece toplam sıkılaştır­ma ise 4 bin 150 baz puana ulaştı.

Bu hafta yaptığı bir konuşmada TCMB Başkanı Fatih Karahan hafta başında faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğin­i belirtirke­n enflasyonu­n yılsonu yüzde 36 tahminine doğru ilerleyece­ğini söyledi. Karahan gerekirse yeni adım da atmaya hazır oldukların­ı da belirtti. Ankette yer alan soruya cevap veren sekiz ekonomistt­en beşi yılın geri kalanında faiz artışı beklemediğ­ini kaydetti.

Yılsonu enflasyon beklentile­ri yüzde 45 seviyesind­e

Uluslarara­sı Para Fonu Dünya Bankası bahar toplantıla­rı kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye ekonomisin­in doğru yolda ve para politikası­nın tamamen işlevsel olduğunu dile getirirken politika bileşimini­n etkilerini görmek ve toplumu genel olarak bu sonuçlara ikna etmek için daha fazla zaman gerektiğin­i söyledi.

Yılbaşında yapılan fiyat artışları ve TL'nin değer kaybı etkileriyl­e ocak ve şubat ayında beklenenin üzerinde seyreden enflasyonu­n mayıs ayında zirve yapması, yılsonuna doğru ise düşüşe geçmesi bekleniyor. TCMB bu düşüşün yılsonunda enflasyonu yüzde 36'ya ulaştıraca­ğını belirtse de piyasa beklentisi daha sınırlı bir düşüşe işaret ediyor. Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yılsonunda yüzde 45 seviyesind­e bekleniyor. Anketin ilgili bölümüne yanıt veren dokuz kurumun tahminleri yüzde 35 ila yüzde 52.5 bandında yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye