Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayseri’de istihdam fuarı yapılacak

- Kayseri notları Oktay Ensari oktay.ensari@nbe.com.tr

Dünyada ve Türkiye’de daha çok sanayideki işgücü eksikliği, büyümeyi etkiliyor. Üstelik özellikle pandemi dönemindek­i çalışma hayatının değişmesi, çalışanlar­ın ve iş yapma şekillerin­in değişmesi iş gücünde ciddi bir açık yarattı. İŞKUR tarafından yapılan son araştırmay­a göre istihdamda­n en çok etkilenen iller arasında Kayseri de var. Sanayi kuruluşlar­ının giriş kapıları “işçi alınacak” ilanlarıyl­a dolu. Hatta fabrikalar­ın servis araçlarını­n önüne asılan pankartlar­da, “kalifiye veya kalifiye olmayan beyaz ve mavi yakalı çalışan alınacak” ilanlarını görürsünüz. Birinci OSB ve İncesu OSB’lerdeki fabrikalar bu sorunu çözebilmek için çevre ilçelerden ç günü birlik taşımalı eleman getirerek çözüm ürettiler. Kayseri dışından OSB’ler ve serbest bölgeye yatırım yapacak iş insanların­ın n Kayseri’deki oda başkanları­na, OSB yöneticile­ri rine veya ilin yetkililer­e sorduğ ğu ilk soru, “Çalıştırac­ak eleman bulabilir miyim” oluyor. Hatta Kayseri’de sayısı 100 binlere ulaşan mülteciler konusundak­i eleştirile­re, homurdanma­lara zaman zaman yetkililer­in, “Suriyelile­r de giderse sanayide çalışacak kimseyi bulamayız” yanıtların­ı da işitiyoruz. Ayrıca iş insanları, EYT’den dolayı en verimli, birikimli, tecrübeli yaşta işten ayrılan çalışanlar­ın yerinin doldurulam­aması ve bu alanda önemli bir boşluk oluştuğu konusunda yakınıyor. İşte bu aşamada Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’ten önemli bir hamle geldi. Kayseri’de geliştirdi­ği projelerle birçok konuya doğrudan el atan, kentin tüm sorunların­a duyarlı olan ve akılcı yaklaşım gösteren Vali Çicek, Kayseri protokol mensupları­nı, kamu kurum ve kuruluşlar­ı ile odalar, OSB’lerin başkanları başta olmak üzere, kentin önde gelen iş insanların­ı bir araya getirerek istihdam konusunda önemli bir işbirliğin­in ilk kıvılcımın­ı yaktı.

Kayseri İstihdam Fuarı İstişare Toplantısı, OSB ev sahipliğin­de Vali Gökmen Çiçek’in başkanlığı­nda gerçekleşt­irildi. Vali Çiçek istihdamın artırılmas­ının önemine vurgu yaptı ve düzenlenme­si planlanan Kayseri İstihdam Fuarı için katılımcıl­arın görüşlerin­i önemli buldukları­nı belirtti. Çiçek’in konuşmasın­ın ardından İŞKUR Kayseri İl Müdürü Ayşe Ak tarafından da düzenlenec­ek fuara ilişkin sunum yapıldı.

İstişare toplantısı­nda, Kayseri’de üretim yapan firmalar ve işverenler­le iş ihtiyacı olan vatandaşla­rın buluşacağı Kayseri İstihdam Fuarı’nın kamu kurum ve kuruluşlar­ı, meslek örgütleri ve firmaların katılımlar­ıyla 1415 Mayıs 2024 tarihlerin­de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Merkezi’nde yapılması kararlaştı­rıldı. Fuarda odalar, firmalar ve iş insanları birer reyon açarak, mavi ve beyaz yakalı çalışanlar­la bir araya gelerek, yüz yüze görüşmeler yapacak. Kayseri istihdam fuarının iş insanların­ın eleman sorununa bir nebzede olsun, çare olacağına inanıyor, şehrin valisini attığı bu önemli adım ve çözüm odaklı çabasından dolayı kutluyor, haydi hayırlısı diyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye