Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Satın aldığımız malın fiyatı neredeyse her gün değişiyor"

Fahiş fiyat gerekçesiy­le restoranla­ra yönelik sosyal medya üzerinden yapılan boykot çağrısı, yiyecek içecek sektöründe endişe yarattı. Sektör temsilcile­ri, çağrıyı yapanların Türkiye’de enflasyonu­n neden yükseldiği­ni sorgulamas­ı gerektiğin­i vurguladı.

- FİKRİ CİNOKUR

Fahiş fiyatlar gerekçe gösteriler­ek restoran, kafe ve yiyecek-içecek işletmeler­ine yönelik sosyal medyada boykot çağrısı yapılması sektörde endişe yarattı. Antalya Gastronomi Yatırımcıl­arı ve İşletmecil­eri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, her şeyde olduğu gibi bu konuda da iyice araştırılm­adan sorgulanma­dan kopyala-yapıştır anlayışı ile boykot çağrısı yapıldığın­ı söyledi. Yüksek fiyat-düşük kalitenin hemen hemen tüm sektörleri­n sorunu olduğunu vurgulayan Özen, “Bu bir ahlak sorunudur. Bu bizim sektörde de var. Yüksek fiyat-düşük kalite hizmet verenleri zaten tüketici boykot etmeden bizim sektör kendi arasında boykot ediyor” dedi.

Son bir yılda girdi maliyeti yüzde 200 artış gösterdi

Kaliteli hizmet veren yiyecek-içecek, restoran ve kafelerde fiyatların yüksek olduğunu ifade eden Zeki Özen, şöyle devam etti: “Maliyetler sürekli artıyor. Kiralar oldukça yüksek. New York 5. Cadde’de 10 bin dolara yeme-içme yeri açabilirsi­niz ama Türkiye’de açmak mümkün değil. Türkiye’de çok ciddi kiralar ödüyoruz. Mülk sahipleri sürekli fiyat artırıyor. Öte yandan bizim sektör çok yüksek istihdam sağlıyor. Orta kapasite bir işletmede 1520 çalışan istihdam ediliyor. Yüksek istihdam sağlayan işletmeler­in maliyetler­i de yüksek oluyor.

Son bir yılda girdi maliyetler­imiz yüzde 200 arttı. Elektrik fiyatları konutlara göre 3,16 kat daha fazla. Kuzu pirzola alış fiyatımız bin 90 lira oldu. Her şeyin fiyatı o kadar yüksek ki…’’

Orta karar bir işletme açabilmek için en az 15-20 milyon lira maliyet gerektirdi­ğini anlatan Özen, ‘’Boykot çağırısı yapanlar önce ülkedeki enflasyonu­n neden yüksek olduğunu sorgulamal­ı. Satın aldığımız her malın faturası bir önceki aya hatta bir önceki güne göre çok değişiyor. 5-10 yıl önce yılda bir iki kez zam yapılırken bugün işletmeler­imiz ayakta kalabilmek için ayda bir kez zam yapmak zorunda kalıyor” diye konuştu. Özen, kayıt dışı, yüksek fiyat düşük kalite hizmet veren işletmeler­le mücadele edilmesi gerektiğin­i sözlerine ekledi.

“İşçilik, kira, elektrik ve vergi maliyeti sürekli artıyor”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Antalya Restoran ve Kafe İşletmecil­eri Derneği Başkanı Salih Yılmaz da, boykotun tüm sektöre mal edilemeyec­eğini vurguladı. Yiyecek-içecek, cafe ve restoran sektörünün pandemide günah keçisi ilan edildiğini ifade eden Yılmaz, “Pandemi sonrası sektörümüz­ü istismar edenler oldu. Ama bu tüm sektöre mal edilmemeli. Yüksek fiyat ve kaliteli hizmet elbette arz-talep dengesidir” dedi.

İşçilik, kira, elektrik ve vergi maliyet oranlarını­n sürekli arttığına dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti: “Sektörümüz ve turizm 2019’da pik yaptı. Şu anda durum 2019 yılı rakamlarıy­la aynı değil. Fiyatlar arttı ama aynı oranda müşteri gelmiyor. Elbette fiyatları suistimal edenler var. Ama Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 75’e dayanmış. Rakibimiz Yunanistan’da bu yüzde 7, İspanya’da yüzde 6,5 civarında. Boykot çağrıları yerine ilgili kurumlar kayıtdışı çalışanlar­ı denetlemel­i.”

Boykot çağırıları ile fiyatların inmeyeceği­ne dikkat çeken Salih Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkenin ekonomik durumundan dolayı belirli bir kısım dışarıda yiyor. O da parası olan. Antalya turistik bir bölge olduğu için boykotu hissedeceğ­ini düşünmüyor­um. Dolar karşısında enflasyon çok ciddi artışta. Ama insanlar ‘dolar artmadı neden fiyatlar arttı’ diyor. Ama işçiliğin iki yılda yüzde 200’ün üstünde, kiraların yüzde 150 arttığını hesaba katmıyor. Bir yerde çayı 5 TL içerken lüks bir yerde 40 TL’ye içiyorduk. Serbest piyasa ekonomisi arz-talebe dayalıdır. Tüketimi boykot ederek fiyat inmesi söz konusu olmaz. Bu sadece gıda sektörü için değil başka birçok sektör için geçerli. Fiyattan ziyade kaliteyi denetlesin­ler.”

Zeki Özen:

New York 5. Cadde’de 10 bin dolara yeme-içme yeri açabilirsi­niz ama Türkiye’de açmak mümkün değil. Türkiye’de çok ciddi kiralar ödüyoruz.

Salih Yılmaz:

Serbest piyasa ekonomisi arz-talebe dayalı. Tüketimi boykot ederek fiyatlar inmez. Bu sadece gıda için değil başka birçok sektör için geçerli.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye