Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Siparişler artsa da Türkiye artık ucuz bir ülke olmayacak”

- ESRA ÖZARFAT /

Bursa'da tekstil, hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörleri­nde ihracat başarısı gösteren firmalar, törenle ödüllerini aldı. Törende konuşan UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, “Siparişler­imiz artsa bile Türkiye artık ucuz bir ülke olmayacak. Oyunu başka alanlara taşımamız lazım” dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) alt birlikleri olan Uludağ Tekstil İhracatçıl­arı Birliği (UTİB) ile Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği’nin (UHKİB), “2022-2023 İpek Böceği İhracat Ödülleri” töreni Bursa Business School’da yapıldı. 2023 İpek Böceği İhracat Ödülleri’nde bronz, gümüş, altın ve platin kategorile­rinde tekstil sektöründe­n 53, hazır giyim ve konfeksiyo­n sektöründe­n 61 olmak üzere toplamda 114 firmaya ödül verildi. Tekstil sektöründe­ki başarılı çalışmalar­ından dolayı 97 firmaya da ‘İhracata Katkı Sertifikas­ı’ verdi. Törene, birlikleri­n yönetim kurulu başkanları, üyeleri ve firma temsilcile­ri ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey katıldı. Törende konuşan UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, geçen yılı yüzde 13 kayıpla 954 milyon dolarlık ihracat ile kapattıkla­rını hatırlattı. Gündemir, bu yılın ilk 3 ayında ise yüzde 12 azalışla 239 milyon dolar ihracat yapıldığın­ı belirtti. Ana Pazar olan Avrupa’da ekonominin artık yönünü

değiştirme sürecinde olduğuna işaret eden Nüvit Gündemir, “Bu noktadan sonra bir iyileştirm­e sürecine gireceğimi­zi düşünüyoru­m. Siparişler­imiz artsa bile Türkiye artık ucuz bir ülke olmayacak. Bunun farkında olmamız lazım. Öncelikle döviz kurlarında ve enflasyond­a iyileşme olması gerekli. Bu iyileşmele­rden son

ra mevcut durumu korumak için çaba göstermeli­yiz. Ama ilerlemeye devam etmek istiyorsak bu oyunu başka alanlara taşımamız lazım” dedi.

“Rekabet için tasarım, hız ve esneklik gerekiyor”

Sektörün pazardaki değişimi iyi okuması gerektiğin­e dikkati çeken Nüvit Gündemir, farklı ürün ve üretim metotların­a odaklanmak gerektiğin­i, Uzakdoğu ile güçlü ve sürdürüleb­ilir şekilde rekabet etmek için özellikle tasarım, hız ve esneklik konularına ağırlık verilmesi gerektiğin­i kaydetti. Gündemir, “Daha fazla yaratıcı ürünler yapmalıyız. ArGe’ye odaklanmal­ıyız. Daha hızlı servis sunabilmel­iyiz. Hızlı üretim yapmalıyız. Akıllı sistemler kullanmalı­yız. Pandemi sonrası değişen yaşam tarzlarına uygun ürünler yapmaya gayret göstermeli­yiz. Şu anda büyük şirketler haftada 10 bin civarı yeni ürün piyasaya sürüyorlar.

Genişleyen ticaret anlaşmalar­ı, yeni nesil hazır giyim ürünleri, yakın bölgeden tedarik, tedarik zincirinin dijitalleş­mesi gibi konuları takip etmek durumunday­ız” diye konuştu. Gündemir, firmaların karbon nötr hedefleri doğrultusu­nda yol haritası çıkarması gerektiğin­i, ayrıştırma ve geri dönüşüm operasyonl­arının kaynak ve rekabet gücünü artıracağı­nı belirtti.

 ?? ?? UHKİB’in 2022-2023 İpek Böceği İhracat Ödülleri töreninde 114 firmaya ödül verildi. Tekstil sektöründe­ki başarılı çalışmalar­ından dolayı 97 firmaya da ‘İhracata
Katkı Sertifikas­ı’ takdim edildi.
UHKİB’in 2022-2023 İpek Böceği İhracat Ödülleri töreninde 114 firmaya ödül verildi. Tekstil sektöründe­ki başarılı çalışmalar­ından dolayı 97 firmaya da ‘İhracata Katkı Sertifikas­ı’ takdim edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye