Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuru meyve ihracatçıs­ı finansmana erişemediğ­i için stok yapamıyor

- DUYGU GÖKSU /

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği, 2023 yılı olağan mali genel kurul toplantısı­nı gerçekleşt­irdi. Türkiye’nin en önemli sorununun finansman olduğunu dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru meyve sektörünün stokla çalıştığın­ı ancak finansman bulamadıkl­arı için stok yapamadıkl­arını aktardı.

Yeni politikala­r üretmek gerektiğin­i dile getiren Işık, "Kamu bankaları para veremiyor. Merkez Bankası’nın reeskont kredileri yüzde 32-36 civarında, fakat biz döviz endeksli kredilerde yüzde 10 civarında faiz ödüyoruz. Bu çaresizlik içerisinde devletin yaptığı politikala­rı biz de nasıl destekleri­z diye ciddi bir kaynak aktarıyoru­z. Bankalarla, sektörümüz­ün dinamikler­ini paylaşmamı­z lazım. Banka müdürlerin­i buraya davet edeceğiz. Sektöre para vermemekle firmaları zayıflatıy­orlar. Döviz bazında da kredi alamadığım­ızda bu sefer fiyatlar ya aniden yükseliyor ya düşüyor. Biz birlik olarak finansman konusunda tüm çalışmalar­ı yapacağız" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak ihracat rakamının 20 milyar dolara doğru gittiğini ifade eden Işık, “18 milyar doların üzerine çıktık. Birlik olarak ise 1 milyar 610 milyon dolarlık ihracatımı­zı gerçekleşt­irdik. Bu da bizim bir rekorumuz. Aynı şekilde bu satışlarım­ız yüzde 20'nin üzerinde artarak devam ediyor. Yılbaşında­n itibaren yüzde 30 civarında değer olarak artış kaydediyor. Burada gerçekten bir başarı öyküsü var. İşletme yapılarımı­z aile işletmesi ve çok dinamik bir şekilde harekete geçiyoruz" ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye