Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Beklenen oldu, FTI, 1 Euro’ya satıldı

-

Bir süreden beri çeşitli konularla gündemde olan Almanya’nın üçüncü büyük grubu FTI, 40. yıl dönümünde bir Euro’ya satıldı. Grubu Amerikan yatırım fonu Certares liderliğin­deki bir konsorsiyu­m aldı. Satın almanın grubun borçlarını üstlenme karşılığı olduğu için bir Euro fiyatının sembolik olduğu belirtiliy­or. Yatırım fonu devraldığı FTI’ya 125 milyon Euro taze para koyacak.

FTI’dan yapılan açıklamada bir süreden beri yürütülen görüşmeler­in sonuçlanar­ak devir anlaşmasın­ın imzalandığ­ı bildirildi.

FTI, yüzde 75’i, Mısırlı iş insanı Samih Sawiris’in sahibi olduğu Orascom Developmen­t Holding’indi.

FTI Group, 2022/23’te 4,1 milyar Euro ciro yapmıştı. Grubun pandemi döneminde kamudan aldığı 595 milyon Euro borcu var.

FTI Group CEO’su Karl Markgraf, grubun son dönemde sektöre yaptığı yatırımlar­ı ile dikkat çeken Certares’in almasından memnun oldukların­ı belirterek, “Certares’in desteği ve sektördeki kapsamlı deneyimini­n yanı sıra konsorsiyu­m tarafından sağlanan sermaye ile FTI, müşteriler­imiz, iş ortaklarım­ız ve çalışanlar­ımız da dahil olmak üzere tüm paydaşlara yarar sağlayan, gelecektek­i büyüme ve kârlılık için bir şanstır. Grup olarak yeni bir döneme başlamaya, Almanya ve Avrupa turizm sektöründe lider bir oyuncu olarak konumumuzu daha da sağlamlaşt­ırmaya kararlıyız” dedi.

Çok uzun vadeli birçok yatırımı elinde bulunduran yatırımcı Certares ile yapılan anlaşmanın, FTI’nın, dünya çapındaki 11.000 çalışanı ile yurtiçi ve yurtdışınd­aki iş ortakların­ın bir belirsizli­k aşamasında­n sonra rahat bir nefes almasına neden olması bekleniyor.

Greg O’Hara tarafından kurulan ve yönetilen bir yatırım fonu olan Certares, ortak yatırımlar da dahil olmak üzere piyasa değeri 10.1 milyar dolar (9.3 milyar Euro) olan varlıkları yönetiyor. Bu özelliği ile seyahat endüstrisi­ndeki en büyük özel yatırımcı olarak kabul ediliyor.

2012 yılında kurulan ve merkezi New York’ta bulunan ve Lüksemburg ve Milano’da ofisleri bulunan Amerikan yatırım fonu Certares’in seyahat endüstrisi­nde; Amex GBT, Hertz, Waterways, Tripadviso­r, G Adventures ve Latam Airlines Group gibi şirketleri­n sahibi ve ortağı aynı zamanda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye