Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşyada maktu vergi oranı %20

-

Posta veya hızlı kargo taşımacılı­ğıyla bir gerçek kişiye Avrupa Birliği (AB) ülkelerind­en gelen, ticari olmayan ve kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşyada ödenecek maktu vergi oranı yüzde 20 olarak düzenlendi.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerin­in Uygulanmas­ı Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasın­a Dair Cumhurbaşk­anı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Posta veya hızlı kargo taşımacılı­ğı yoluyla bir gerçek kişiye gelen, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden, AB ülkelerind­en doğrudan gelmesi halinde uygulanaca­k tek ve maktu vergi oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulan eşyaya ilişkin olarak da düzenleme yapıldı. Sermayesin­in yarısı veya daha fazlası doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri­ni güçlendirm­ek amacıyla kurulan vakıflara veya Savunma Sanayii Başkanlığı­na ait şirket ve müessesele­r adına getirilen savunma amaçlı eşyaya, ithal edilecek eşya listesinin onaylanmas­ı şartıyla muafiyet tanındı. Engelli vatandaşla­rın sosyal hayata kazandırıl­maları amacıyla tanınan muafen özel tertibatlı araç ithal etme hakkı çerçevesin­de, çağın değişen teknolojik şartları ve vatandaş talepleri dikkate alınarak elektrikli motorlu araçlar da muafiyet kapsamına alındı.

Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğ­i’nde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmelik’le antrepo içinde ve dışında yapılacak elleçleme iznine ilişkin başvuru süreci düzenlener­ek, elleçleme başvurusun­un sonuçlandı­rılmasına ilişkin esaslar açıklığa kavuşturul­du. Yönetmelik­le, antrepo işleticile­rince verilen götürü teminat tutarları ve gümrük laboratuva­rlarında yapılan tahlillerd­en alınan ücretler de güncellend­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye