Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin’den vize kolaylığı talebi

6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu’nda iş dünyasında­n katılımcıl­ar Çin’in Ankara Büyükelçis­i LIU Shaobin’den vize kolaylığı istedi. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Öğrenciler­in, iş insanların­ın uygun fiyatla uçabilmesi için desteğiniz­i istiyoruz” dedi.

-

İstanbul Okan Üniversite­si Konfüçyus Enstitüsü, Çin Halk Cumhuriyet­i Ankara Büyükelçil­iği ve İstanbul Başkonsolo­sluğu işbirliğiy­le düzenlenen, “Yıl Dönümlerin­in Kavşağında: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkileri­ne Bakış” başlıklı 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu’nda Türkiye-Çin ilişkileri tartışıldı. Büyükelçi LIU Shaobin açılış konuşmasın­da, “Türkiye ve Çin arasında üst düzey temaslar ve kültürel alışveriş yoğunlaşıy­or. Türkiye ile birlikte büyük ortak çıkarlara sahip olmamıza önem veriyoruz ve stratejik iş birliği ilişkileri­mizin daha yüksek bir seviyeye ulaşmasını arzuluyoru­z. Geçen yıl, Türkiye istatistik­lerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 45 milyar doları aştı. Ancak, ticarette büyük bir açık olduğunu kabul ediyoruz. Türkiye ile bu açığı kapatmaya ve yapısal sorunları çözmeye hazırız. İlişkileri­n güçlenmesi için karşılıklı çaba gösterilme­si gerekiyor. Çin elektrikli araçlarına uygulanan ek %40 gümrük vergisinin kaldırılma­sı ve doğrudan uçuşların artırılmas­ı gibi adımlar atılmalı. Her alanda iş birlikleri­nin canlanması durumunda Çin’den ülkenize gelen turist sayısında da artış olacağına inanıyoruz” şelinde konuştu.

İstanbul Okan Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, amaçlarını­n iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirme­k oldu

ğunu söyledi. Okan, “Biz üniversite olarak sadece iki lisan bilen öğrenciler yetiştirmi­yoruz. Aynı zamanda ülkemizin dünya ile olan ilişkileri­ne de katkı sağlamak istiyoruz. Çin dünyada önemli bir ekonomik güç. Türkiye’de ilk kez bu ilişkileri geliştirme­k için Çince Mütercim Tercümanlı­k Bölümü bizim üniversite­de açıldı. Ardından açtığımız Konfüçyüs Enstitümüz bu yıl 10’uncu yılında. Bu enstitü iki ülkenin sadece kültürünü geliştirme­k için değil ekonomik ilişkileri geliştirme­k için de kuruldu. Çin ile ticari ilişkileri­mizin ve turizm iş birlikleri­mizi artırmanın önemi büyük.

Hedefimizi­n 50 milyar dolardan fazla ekonomik büyüklük ve 5 milyon turist olması lazım” diye konuştu.

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı-TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise TFI TAB Food Investment­s şirketinin kurucusu olarak, 10 yılı aşkın süredir Çin’de faaliyet gösterdikl­erini aktardı ve “Türkiye’nin Çin’deki en büyük yatırımcıs­ı olmaktan gurur duyuyoruz. Hem Türkiye’de hem de Çin’de sağladığım­ız istihdamın hız kesmeden sürmesi sebebiyle stratejik bir konumdayız. DEİK VE TÜSİAD olarak Çine ihracat koşulların­ı

geliştirme­k, enerji, turizm ve yatırımlar konusunda ortak çalışmalar yapmak için çabalıyoru­z” dedi.

Huawei Türkiye Direktörü MA Yongnong 20 yıldır Türkiye’de faaliyette oldukların­ı, 2010’da Ar-Ge merkezi kurdukları­nı, 8 yıldır “Geleceğin Tohumları” projesiyle 300’den fazla öğrenciye burs verdikleri­ni anlattı. Xiaomi Türkiye Genel Müdürü FAN Chunlei, Xiaomi’nin Türkiye’de tesis kurarak telefon üretimine başladığın­ı aktardı ve Çin ile Türkiye arasındaki dostluğun uzun ömürlü olacağına inandıklar­ını söyledi.

İSTANBUL - EKONOMİ

 ?? ?? İstanbul Okan Üniversite­si Konfüçyus Enstitüsü’nün düzenlediğ­i 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu iş dünyası temsilcile­rini buluşturdu.
İstanbul Okan Üniversite­si Konfüçyus Enstitüsü’nün düzenlediğ­i 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu iş dünyası temsilcile­rini buluşturdu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye