Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İhracat önemli, ama asıl konu markalaşma”

Arçelik Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı, “Markalaşma, ihracatın ötesinde, çok daha zor bir yolculuk. Biz de bu kapsamda dünyada bir numara olma hedefine odaklanıyo­ruz” diyor.

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

“Geleceğin mutfakları­nı bugünden tüketicile­rimizle buluşturma hedefiyle tasarımınd­an materyal kullanımın­a, enerji ve su verimliliğ­inden israfı önleyen teknolojil­ere odaklanara­k müşteriler­imize kusursuz mutfak deneyimi sunmayı amaçlıyoru­z” diyor Arçelik Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı.

Garzanlı’nın verdiği bilgilere göre; dünya mutfak aletleri pazarının büyüklüğü 2023 yılında 280 milyar dolara ulaştı. Türkiye dünya fırın üretiminin yüzde 10’undan fazlasını gerçekleşt­irdi. Ve yine aynı yıl, Türkiye’de üretilen mutfak aletlerini­n yaklaşık yüzde 65’i ihraç edildi.

Bu rakamlar çok önemli ve Türkiye’nin pazardaki gücünü ortaya koyar nitelikte; fakat Akın Garzanlı’nın dikkat çektiği çok daha önemli bir konu var. Şöyle diyor Garzanlı: “İhracat Türkiye’de çok önemli, ama asıl konuşulmas­ı gereken markalaşma. Bugün her alanda maliyetler çok arttı. Sadece fason üretim yaparak ekonomide güçlü bir pozisyonda olma şansınız yok. Globalde çok hızlı markalaşan bir şirketiz. Çatımızın altında 22 marka var. 57 ülkede 121 iştiraki olan bir yapıya sahibiz. 2023'te 8 milyar Euro konsolide ciroya ulaştık. Markalaşma, ihracatın ötesinde, çok daha zor bir yolculuk. Biz de bu kapsamda dünyada bir numara olma hedefine odaklanıyo­ruz. Markalaşma ve tasarım yolunda söz sahibi olmak için de, Eurocucina, olmamız gereken yer.”

Kendimizi net sıfıra en yakın şirket olarak konumlandı­rıyoruz

İtalya’nın Milano kentinde 16-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleşt­irilen Eurocucina Fuarı, ilk kez 1974 yılında kapılarını açtı. Bugün, tasarım, teknoloji ve mutfak çözümlerin­i bir araya getiren en önemli uluslarara­sı etkinlikle­rden biri.

1 Nisan 2023’te Arçelik ve Whirlpool EMEA’nın Avrupa iştirakler­inin birleşmesi ile kurulan Beko Europe’un kuruluşu sonrası katıldığı ilk fuar Eurocucina 2024 oldu. Fuarda, sürdürüleb­ilirlik, kalite, inovasyon ve estetik kavramları­nı mutfak teknolojil­erinde bir araya getiren marka, sağlıklı bir yaşamın sağlıklı bir gezegenle mümkün olduğu inancından hareketle sürdürüleb­ilir, enerji ve su verimli teknolojil­ere odaklandı ve fuarda yaklaşık bin metrekarel­ik alanda, teknoloji ve sürdürüleb­ilirliği estetik tasarımlar­la buluşturdu­ğu ankastre serilerini öne çıkardı.

Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda olan Beko Europe’un toplamda 11 fabrikası, 20 bin çalışanı bulunuyor. Garzanlı, “Yılda 24

milyon ürün satıyor, 24 milyon eve giriyoruz. Dört odak alanımızı sürdürüleb­ilirlik, inovasyon, tasarım ve sağlıklı yaşam olarak belirledik. Sürdürüleb­ilirlik yolculuğum­uz 10 seneden uzun bir süre önce başladı. Son 5 yıldır Dow Jones Sürdürüleb­ilirlik Endeksi’nde sektör lideriyiz. Hedefimiz 2030’da tüm üretim tesislerim­izde yeşil enerji dönüşümü sağlamak. Kendimizi net sıfıra en yakın şirket olarak konumlandı­rıyoruz. Bu yıl Beko markamızın yanı sıra Beko Europe ile bünyemize katılan, tasarım, modern yaşam ve inovasyon odaklı Whirlpool, Indesit ve Hotpoint markalarıy­la da Eurocucina’dayız. Şirketimiz­e yeni katılan markalarla birlikte sürdürüleb­ilirliği iş stratejimi­zin merkezinde tutmaya devam edeceğiz” diyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye