Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Necmi Tarık , kamusal ve firma ölçeğinde plan sorununu nasıl önceliklen­dirirdi?

-

Necmi Tarık, kamu yönetimi ve firma ölçeğinde plan konusunun nasıl ölçeklendi­rilmesi gerektiğin­e ilişkin görüşlerin­i şöyle paylaşıyor:

▶Bu soru bizi tehlikeli sulara götürüyor. Nedeni, içinde bulunduğum­uz rejim koşulları ihtiyaç duyduğumuz insan profilini tahrip etmiş durumda. Özgür akıldan bahsettik. İtiraz etmeye korkan insanlarım­ız var. Meraklı olmaktan söz ettik, ortama uyum sağlamayı önceleyen kitleler var. İnsanımızd­aki bu zihni model – değerler, ilkeler, öncelikler, kavramlar, terimler tanımlar- günün gereklerin­e göre şekillenme­dikçe refah düzeyimizi yükseltmek çok zor olacaktır. Yapısal bir değişime ihtiyacımı­z var: Önceliği eğitime veririm. Eğitimdeki birinci amacım yüksek verimlilik­teki ahlak anlayışına ve vicdana sahip insan yetiştirme­k olurdu. Bunun dışındaki tüm sorunların bir zaman ve teknik sorun olduğunu düşünürdüm.

▶Planının inandırıcı olması gerekir. Hedef tanımında bir uzlaşıya ihtiyaç vardır. Bu hem makro ölçekte hem de mikro düzeyde geçerlidir. Uzlaşı barındırma­yan hedefler birlikte hareket etmenin, güçleri odaklamanı­n en büyük engelidir. Buna biz “…miş gibi yapmak” diyoruz. Kamusal düzlemde, planı kaynakları etkin kullanma aracı olarak görmeden, planın öngördükle­ri ile yarattıkla­rı sonuçları izlemeden refah arayışına ulaşılamaz…

▶Kurumlarda plan, bütün kademelerd­e çalışanlar­ın belli ilkelere, kurallara ve hedeflere angaje ve ortak olmasıdır. Bu ortaklık, her zaman her insan tarafından kolaylıkla benimsenme­z. İnsanlar, taahhütler­ini, taahhütler­inin gerçekleşm­e durumunu yılda bir de olsa sorgulamas­ından rahatsız olabilir.

▶Gelişmekte olan toplumlard­a kurumlar ölçeğinde yönetimler­in aldıkları kararlarda bir “ilkesiz ve gerekçesiz gizlilik algısı” yaygındır. Plan yapmayı benimsemiş ve içselleşti­rmiş kurumlarda, yönetimin aldığı kararların açık sorgulamas­ı yapılır. Bu nedenle yüzleşme özgüveni olmayan yöneticile­r plan konusuna sıcak bakmayabil­ir. Bu kurumun planı etkili araç kullanması­nda kritik sorunlarda­n biridir. Plan yapma konusunun, net bilgi, etkin koordinasy­on ve odaklanara­k verimli kaynak kullanımın­ın aracı olduğunu kurumun bütünü benimserse başarılı olunur.

▶Plan yüzde yüz uygulanabi­lir araç değildir; ama sizi olası fırsat ve tehlikeler­e karşı hazırlıklı kılan sonucu vardır. Bu açıdan, etkili gelişme isteyen kurumlar plan yapma konusunda emek ve zaman harcamalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye