Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupa, demir çelikte hurda yatırımı yapacağına bizim tesisleri kullansın

-

ERCİYAS Çelik Boru’nun davetiyle gittiği Düsseldorf’taki “Wire & Tube” Fuarında Çolakoğlu Metalurji’nin standına da uğradım.

Stantta Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü, Çelik İhracatçıl­arı Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler ile sohbet ettik. Dalbeler, Türk demir-çelik sektörünün hurdadan üretim ağırlıklı olduğunu anımsattı: - Sektörümüz­ün bu yapısı “Yeşil Mutabakat” ve “Sınırda Karbon Vergisi” nin gündeme gelmesiyle avantaja dönüştü. Çünkü, hurdadan demir-çelik üretimi hem geri dönüşüm sağlıyor hem de karbon salımını daha aşağı çekiyor.

Türkiye’nin dünyanın en büyük hurda demir-çelik ithalatçıs­ı olduğunu belirtti:

- Şimdi Türkiye’de üretilen demir-çelik, Avrupa’da yüksek fırında cevherden üretilene göre daha temiz olarak öne çıktı. Sektörümüz­ün Avrupa’dan hurda demir-çelik ithalatı yıllık 11 milyon tonu buluyor.

Karbon salımıyla ilgili şu verilere işaret etti: Cevherden 1 ton çeliği kömür kullanarak

● ürettiğini­zde 2 ton karbon salımı söz konusu oluyor. Bu üretim doğalgaz kullanılar­ak yapıldığın­da

● salınan karbon 1 tona iniyor. Hurda demir-çelik ve yeşil enerjiden üretim

● yapıldığın­da karbon salımı 300 kiloya kadar düşüyor. Çünkü, hurdayı eritmek cevhere göre daha az enerji gerektiriy­or.

Avrupa ülkelerind­eki demir-çelik devlerinin AB’nin yönlendird­iği fonlarla üretimde cevherden hurdaya dönüş adımları atmaya başladığın­a işaret etti:

- AB’nin söz konusu dönüşüm için 10 milyar Euro fon kullandırm­ayı planladığı­nı duyuyoruz. Zaten Avrupa’daki bazı demir-çelik devleri o fonlarla hurdaya dönüş yatırımlar­ına da başlamış bulunuyor.

Bu noktada 1997’ye döndü: - 1997 yılında Avrupa Çelik Topluluğu’nun parçası olduk. Uzun süre Avrupa, demir-çelik ticaretimi­zde fazla veriyordu. Biz fazla vermeye başlayınca 2018’den itibaren kota koymaya başladılar. Yani,

onlar “ortak”, biz “pazar” haline dönüştük.

Avrupa Birliği ülkelerind­eki demir-çelik üreticiler­ine şu çağrıyı yaptı:

- Aramızda bir gümrük birliği olduğuna göre, Avrupa Birliği ülkelerind­eki demir-çelik üreticiler­inin hurdadan üretime dönüş için yeni yatırımlar yapacaklar­ına bizim tesisleri kullanmala­rı daha doğru olmaz mı?

Sektörün kapasite kullanımın­ı sordum, şu yanıtı verdi:

- Sektörümüz­de ortalama kapasite kullanımı yüzde 55-60’larda idi. Pandemi döneminde, 2021 yılında 23 milyon ton ile kapasite kullanımı yüzde 70’i buldu. 2023’te 15 milyon tona indi. Bu yıl yeniden 18 milyon tonu yakalama hedefimiz var.

Demir-çelik sektörünün yatırım büyüklükle­riyle ilgili şu noktanın altını çizdi:

- Bizim sektörde yıllık bakım için bile 30-40 milyon dolarlık yatırım gerekir. Çolakoğlu Metalurji’de böyle oluyor. İşin içine modernleşt­irme de girdiğinde yıllık yatırım 80-100 milyon dolara çıkıyor.

 ?? ?? Uğur Dalbeler
Uğur Dalbeler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye