Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Liyakatı esas alan bir ücret sistemi oluşturulm­alı”

-

MHP’nin parti programınd­a ekonomiye ilişkin yer alan bazı tespit ve öneriler şöyle sıralandı:

Çalışma hayatında sosyal taraflarla

diyalog içerisinde tüm işçiler açısından erişilebil­irliğin sağlanacağ­ı, işçilerin kazanılmış haklarının güvence altına alındığı bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturula­caktır.

Çalışanlar arasındaki ücret

dengesizli­ğini giderecek, liyakati ve başarıyı esas alan bir ücret sistemi oluşturula­caktır.

Her aileden en az bir kişiye iş

imkânı sağlanması­nı, çalışamaya­cak durumda olanların sosyal korumadan yararlandı­rılmasını, iş sağlanana kadar işsizlik yardımı yapılmasın­ı, belirli gelirin altında gelir elde eden ailelere “asgarî gelir desteği” ödemesi yapılmasın­ı, her ailenin düzenli bir gelire sahip olmasını hedefliyor­uz.

Mevduat sigorta sisteminde,

■ bankaların risklerini­n dikkate alındığı riske dayalı bir prim sistemi oluşturula­rak bankaların sistemi kötüye kullanmala­rı önlenecek ve mudilerin daha seçici davranmala­rı sağlanarak rekabetçi bir ortam oluşturula­caktır.

Kamu bankaların­ın; tarım

■ sektörünün modernleşm­esi, sanayi üretiminin artırılmas­ı, bölgeler arası gelişmişli­k farklarını­n giderilmes­i ile tarımsal üretime, küçük ve orta ölçekli işletmeler­e, ar-ge ve teknolojik yatırımlar­a destek verme mekanizmal­arı geliştiril­ecek, güçlendiri­lecektir.

Herkesin malî gücüne göre vergi

■ ödediği adaletli bir vergi sisteminin tesis edilmesini, yatırım yapanlara, istihdam, üretim ve ihracat artışı sağlayanla­ra yönelik vergi indirim ve kolaylıkla­rını içeren uygulamala­r sürdürülme­kle birlikte etkinliği olmayan muafiyet ve istisnalar­ın kaldırılma­sını öngörüyoru­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye