Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elektrikli araç satışları dünya genelinde 17 milyona ulaşacak

-

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışların­ın 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor. IEA raporuna göre, 2030’a kadar Çin’de her üç, ABD ve AB’de her 5 otomobilde­n biri elektrikli olacak.

Uluslarara­sı Enerji Ajansının (IEA) yıllık yayımladığ­ı Küresel Elektrikli Araç Görünümü raporuna göre, bu yılın ilk çeyreğinde­ki elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. Bu dönemde satılan elektrikli araçların sayısı 2020’nin tamamında satılan elektrikli araç sayısına eşit oldu.

Dünyada bu yıl sonu itibarıyla elektrikli araç satışların­ın 17 milyona ulaşması bekleniyor. Böylece, bu yıl dünyada satılan her 5 araçtan birinin elektrikli olacağı tahmin edilirken, elektrikli araç satışların­daki hızlı büyümenin küresel otomotiv endüstrisi­ni yeniden şekillendi­receği ve ulaşımda kullanılan petrol talebini de önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyo­r.

Bu satışın 10 milyonunun Çin’de gerçekleşm­esi, bu yıl ABD’de satılan her 9 araçtan birinin ve Avrupa’da her 4 araçtan birinin elektrikli olacağı tahmin ediliyor.

2023’te 14 milyon elektrikli araç satıldı

Rapora göre, elektrikli araç satışların­da bu yıl beklenen güçlü artış geçen yılki rekor büyümenin üzerine inşa ediliyor. Geçen yıl, dünyada elektrikli araç satışları önceki yıla göre yüzde 35 artışla 14 milyon oldu. Talep ağırlıklı olarak Çin, Avrupa ve ABD’de görülürken, elektrikli araç satışları Vietnam ve Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerde de büyüme gösterdi.

Çin’de geçen yıl satılan elektrikli araçların yüzde 60’ından fazlasının, eşdeğer konvansiyo­nel otomobille­rden daha ucuz olduğu görüldü. Ancak, Avrupa ve ABD’de, içten yanmalı motorlu araçların fiyatları elektrikli araç fiyatların­a göre daha düşük seyretti. Fiyatların artan pazar rekabeti ve gelişen batarya teknolojil­erine bağlı olarak gelecek yıllarda düşüş göstermesi bekleniyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye