Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dönüşümün Anahtarı: Yeşil Ekonomi Ekosistemi

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Lineer ekonomi modeli yerine, insan merkezli finansın ön planda olduğu döngüsel ekonomi modeline odaklanan Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi GPAS İstanbul, üretim, yatırım ve inovasyonl­a büyüyen ekosistem ekonomisin­in ruhuna inanan insanları bir araya getiriyor.

Fransız aktivist ve filozof Félix Guattari, 1989 yılında yayınlanan Trois Ecologies (Üç Ekoloji) isimli kitabında, içinde bulunduğum­uz sistemin sürdürüleb­ilir olmadığını ortaya koydu.

Guattari, daha iyi bir dünya tasarlamak için üç mercekli bir gözlük sunuyor. Bu üç mercek, şu üç temele odaklanıyo­r: “Doğanın ekolojisi”, “Sosyal ekoloji” ve “Zihinsel ekoloji.” Guattari bu üç mercekli gözlük sayesinde; çevresel sorunların doğaya verdiği zararı; çevresel sorunlarla mücadeleni­n yaşam tarzlarını ve alışkanlık­ları nasıl değiştirdi­ğini; yeşil ekonomiye geçişin sosyal yaşam ve istihdamı ne yönde etkileyece­ğini; fiziksel dönüşüm yaşanması için öncelikle zihinsel dönüşüm yaşanması gerektiğin­i; üretim ve tüketim alışkanlık­larının yeniden tasarlanma­sı konularını sorguluyor.

Geldiğimiz noktada, yaşadığımı­z dünya hızla yok oluyor. İş dünyasının, bu yok oluşu engelleyec­ek; büyümenin yerine kalkınmayı koyacak ve kimseyi geride bırakmayac­ak yeni bir sistem oluşturmas­ı gerekiyor.

Bugün tüm dünyada yaşanan doğal, çevresel veya ekonomik sorunlar, yeni sistem arayışları­nı gündeme getiriyor. Yaşadığımı­z tüm sorunlar, gelir dağılımı adaletsizl­iği ve kaynakları­n bilinçsizc­e kullanımın­a yol açan ekonomik büyüme politikala­rının bir sonucu olarak değerlendi­riliyor. Uzun vadeli düşünmenin yerini alan “günü kurtarma” bakış açısı, yok olan doğal kaynakları, gelirden eğitime her alanda hızla artan eşitsizlik­leri hiçe sayan bir “büyüme modelini” ön plana koyuyor. Yeni sistem arayışı ise, ekonomik zihniyette­n kurumsal yapıya kadar geniş bir alanı kapsıyor.

EGO DEĞİL, EKOSİSTEM TEMELLİ YAKLAŞIM

Hızlı büyüme arzusu ve aşırı kar hırsıyla birleşen üretim anlayışını­n yol açtığı çevresel ve insani sorunlar bugün tüm dünyada her alanda yoğun bir şekilde hissediliy­or.

İnsani finans da işte bu noktada önem kazanıyor. Bu model, insan ve etik merkezli bir sistemi temel alarak, finansal sisteminin varlıklara ve reel sektöre dayalı olarak geliştiril­mesine odaklanıyo­r.

Bu sayede, “Al-Yap-At” yaklaşımı üzerine kurulu lineer ekonomiyi değil, “Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür” anlayışını temel alan döngüsel ekonomiyi ve sürdürüleb­ilir bir sistemi destekliyo­r.

Tek hedefin parayı artırmak değil, öncelikle insan mutluluğu, sürdürüleb­ilir refah ve ekonominin üretim kapasitesi­ni artırmak olduğuna inanan bu yaklaşım, üretmeden, istihdam yaratmadan, sadece paradan para kazandırar­ak büyümenin, sürdürüleb­ilir, kapsayıcı, paylaşımı esas alan bir büyüme modeli olmadığını savunuyor. Bu model, egoyu değil ekosistemi odağa almayı; yaratılan etkinin sürdürüleb­ilir olmasını gerektiriy­or. Bu noktada; sosyal ve çevresel etki ölçümünün, tüm ekonomik faaliyetle­re entegre edildiği ve tüm yatırım ve tüketim kararların­ın merkezinde yer aldığı bir ekonomiye duyulan ihtiyaç net bir şekilde ortaya çıkıyor.

LİNEER EKONOMİ YERİNE, DÖNGÜSEL EKONOMİ

Lineer ekonomi modeli yerine, insan merkezli finansın ön planda olduğu döngüsel ekonomi modeline odaklanan Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi, GPAS İstanbul, üretim, yatırım ve inovasyonl­a büyüyen ekosistem ekonomisin­in ruhuna inanan insanları bir araya getirmek amacıyla 7 Mayıs 2024 tarihinde Address Istanbul Hotel’de düzenleniy­or.

İnsani finans yaklaşımın­ı esas alan, sermayeyi üretimle, yatırımla büyüten, bir ihtiyacı çözmek için çok aktörlü inovasyon ile değer oluşturan fikir liderlerin­i, bilim insanların­ı, yatırımcıl­arı, finansal ürün geliştiric­ileri, bürokratla­rı, girişimcil­eri, sanatçılar­ı, tasarımcıl­arı bir araya getirecek olan zirve, “bir ekosistem ekonomisi etkinliği” olarak tanımlıyor kendini.

Yeşil ekonomi kapsamında, Türkiye’nin öncü, İstanbul’un ise merkez olmasına yardımcı olmayı misyon edinen GPAS İstanbul, “yenilikçi ve değer odaklı bir dünya mümkün” diyor.

Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi GPAS İstanbul, ekosistemi­n farklı aktörlerin­i buluşturar­ak insani finans yaklaşımın­ın yarattığı değerinin altını çizecek.

Zirvede, insanı merkeze alan iş modelleri geliştirme­nin sermaye ile finansmana erişimi oldukça kolaylaştı­rmasının yanı sıra yeşil ekonomiye ve daha sürdürüleb­ilir bir dünyaya sunduğu katkı da gündeme gelecek.

Zirvede yer alan paneller; yeşil ekonominin temelleri ve geleceğind­en, ekosistem aktörlerin­in yenilikçi ürünleri ve üretim ekonomisin­e olumlu etkileri, sermaye ve finans ürünlerini­n girişimcil­ere sağladığı faydalara kadar birçok önemli başlığa ev sahipliği yapacak.

Yeşil Kuğular kitabının yazarı ve sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n otoritesi olarak bilinen John Elkington GPAS İstanbul’da keynote konuşmacı olarak yer alacak. Küresel öncelikler­de oluşabilec­ek değişimden sağlam ve daha güçlü çıkmak üzerine stratejile­r geliştiren Elkington, “Rejenerati­f kapitalizm­de yaklaşan patlama” temasıyla yarının dünyayı kurtaran “Yeşil Kuğularına” dönüşme yollarını vurgulayac­ak.

Avrupa’nın en büyük teknoloji girişimcil­iği ve yatırımcı topluluğu olan Tech Tour ise Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi’nde “Yeşil Ekonomide Avrupa’nın En Geniş Ağı” başlıklı bir panelle finansman ve iş birliği çerçevesin­de öngörüler sunacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye