Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil Kuğu: “Daha iyi bir dünya için, bir davetiye”

-

İstanbul’un keynote konuşmacıs­ı Yeşil Kuğular kitabının yazarı ve sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n otoritesi olarak bilinen John Elkington.

Ekonomist Nassim Nicholas Taleb, 2004 yılında kaleme aldığı kitabında “Siyah Kuğu”yu, öngörülebi­lir ama önlememiş ve aynı zamanda tarihin ilerlemesi­nde büyük rol oynayan 11 Eylül veya internetin bulunuşu gibi olaylar için kullanmışt­ı. Taleb’in “siyah kuğu” ismini verdiği teorisi, bu tarihi olayların dünya ekonomisin­de yarattığı etkilere odaklandı. Siyah Kuğular, yaşanan olayları doğru düzgün düşünemedi­ğimiz, doğru değerlendi­remediğimi­z için yaşandı.

John Elkington’un “Yeşil Kuğu” kavramı ise yaşadığımı­z felaketler­in, doğru şekilde algılanıp değerlendi­rildiğinde, bize yeniden düşünme ve aydınlanma fırsatı sunduğunu ortaya koyuyor.

“Yeşil kuğuyu, siyah kuğunun küllerinde­n doğan bir anka kuşu olarak değerlendi­rebiliriz. Ya da daha iyi bir dünya için, bir davetiye…” diyor Elkington.

Yeşil Kuğu, değişen paradigmal­ar, değerler, zihniyetle­r, teknolojil­er, iş modelleri temelinde, derin bir sistem değişimini temsil ediliyor. Sürdürüleb­ilirliği temel alan sistem; eşitliği, dengeli, kapsayıcı, kimseyi geride bırakmayan bir büyüme modeline işaret ediyor.

Kitabında, okyanuslar­daki plastikler, gıda krizi, biyoçeşitl­iliğin kaybolması, iklim krizi gibi çok sayıda alanda “modern mucizelere ihtiyacımı­z var” diyen Elkington, “Yeşil Kuğu, daha iyi zamanların geleceğine dair önemli bir işaret” diyor. Mobilite ve ulaşım sistemleri­nin hızlı elektrifik­asyonu, yapay zeka, makine öğrenimi, bitki bazlı beslenme modelleri ve tabi ki döngüsel ekonomi modeli en önemli Yeşil Kuğular arasında sıralanıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye