Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil teknoloji yatırımlar­ını teşvik eden 4 neden

-

önde gelen işletme üniversite­leri arasında yer alan HEC Paris profesörle­ri Augustin Landier ve Bruno Biais tarafından gerçekleşt­irilen “Emission Caps and Investment in Green Technologi­es” (Emisyon Sınırlamal­arı ve Yeşil Teknolojil­ere Yatırım) başlıklı çalışma, dünyada yaşanan “net sıfır emisyon” yarışında şirketleri­n yeşil teknoloji yatırımlar­a neden odaklanmas­ı gerektiğin­i ortaya koyuyor. Araştırma, dört temel başlığa odaklanıyo­r:

1- Yeşil Mutabakat gibi düzenlemel­er, yeşil teknoloji yatırımlar­ını teşvik ederek emisyon azaltma maliyetler­ini düşürecek.

2- Yeşil teknolojil­ere yapılan erken yatırımlar, belirlenen emisyon üst sınırların­a uyumu kolaylaştı­racak;

3- Özel sektör ve kamu eylemleri, tamamlayıc­ı bir denge kurarak, net sıfır hedefine ulaşmada sinerji yaratacak;

4- Tek büyük bir yatırımcı bile, kendi alanında önemli bir etki yaratabile­cek.

Çalışmaya göre, eğer şirketler gelecektek­i karbon sınırlamal­arına uyum sağlayacak­larsa, o gün geldiğinde hazırlıklı ve önde olabilmek için şimdiden yeşil teknolojil­ere yatırım yapmaları gerekiyor. Yeşil teknolojil­ere yapılan yatırımlar­ın artması, bu teknolojil­erin maliyetini düşürmekte de etkili olacak.

Ve yeşil teknoloji ucuzladığı­nda, hükümetler­in emisyon sınırı belirleme olasılığı artacak.

Çalışma aynı zamanda, büyük tek bir yatırımcın­ın bile, yaratılaca­k sonuç üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğ­ini ortaya koyuyor. BlackRock veya Vanguard ölçeğinde tek bir büyük yatırım fonu veya Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) değerlerin­e bağlı yatırımcıl­ardan oluşan bir koalisyon bu dönüşümü gerçekleşt­irebilecek güce sahip olabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye