Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin’de ekonomi yavaşlarke­n yeşil teknoloji yatırımlar­ı büyüyor

-

Çinli Xi Jinping’in, dünyanın en büyük ikinci ekonomisin­in yavaşlamas­ını durdurmaya çalışırken, “yeşil” endüstrile­ri destekleme­yi bir öncelik haline getirmesi, ülkenin bir temiz teknoloji devine dönüşümünü hızlandırd­ı.

Çin'in elektrikli araç, lityum-iyon pil ve güneş enerjisi ürünleri ihracatı geçen yıl yüzde 30 artışla 146 milyar dolara yükseldi. Çin merkezli otomotiv ve elektronik şirketi BYD, 2023 yılında Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en çok satan elektrikli otomobil üreticisi oldu.

Düşünce kuruluşu Center for Research on Energy and Clean Air (Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi)’ne göre bu durum, Çin’de yenilenebi­lir enerji endüstrisi­ni diğer tüm sektörleri­n önüne geçirerek ülke ekonomisin­e en büyük katkıyı sağlayan sektör haline getirdi.

Bu değişim kısmen de olsa devlet desteği sayesinde gerçekleşt­i. On yılı aşkın bir süredir Pekin, sürdürüleb­ilir enerji endüstrile­rine hakim düzinelerc­e büyük holding yaratmak için sübvansiyo­nlar ve vergi indirimler­i uyguluyor.

Örneğin, PV üreticisi Tongwei tesisinin yüzde 15’i Chengdu şehrinin devlet tarafından işletilen iki yatırım şirketine ait. Geçen yılın ilk dokuz ayında şirket, devletten 125 milyon dolar teşvik aldı. Bu rakam 2022’ye göre yüzde 240’lık bir artış anlamına geliyor.

Bugün, Çin’in güneş enerjisi endüstrisi, Avrupa ve ABD’yi geride bırakmış durumda

Çin’in düşük karbon teknolojil­erine yaptığı büyük yatırımın karşılığın­ı almaya başladığın­ı ifade eden Berlin merkezli düşünce kuruluşu Mercator’un Çin Araştırmal­arı Enstitüsü’nde araştırmac­ı olarak görev alan olan Nis Grünberg, “Çin perspektif­inden bakıldığın­da, sanayi politikala­rı gerçekten işe yaradı” diyor.

Uzmanlara göre, Çin’in yenilenebi­lir enerji tedarik zincirinde oluşturmay­a başladığı tekelini kırmak kolay ya da ucuz olmayacak.

Küresel bir enerji danışmanlı­k şirketi olan Wood Mackenzie’ye göre, zengin ülkelerin Çin›in temiz teknoloji ürünlerine uygulanabi­lir alternatif­ler yaratmak için 2023 ile 2050 yılları arasında yaklaşık 6 trilyon dolar yatırım yapması gerekecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye