Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kazakistan’da aktif yatırım arayışımız­ı sürdürüyor­uz”

-

Eczacıbaşı Topluluğu’nun doğal kaynaklar şirketi olan Esan, Türkiye’nin önde gelen endüstriye­l mineral ve metalik maden üretici ve ihracatçıl­arından biridir. Esan, seramik sektörünün yüksek kalite hammadde ihtiyacını karşılamak için 1978 yılında kurulmuştu­r. Kuruluşund­an bugüne yolculuğun­da Türkiye’nin önde gelen endüstriye­l mineral ve metalik maden üreticiler­inden ve ihracatçıl­arından biri olmuştur.

1978 yılından beri birçok ilke imza atan Esan, 1979’da Türkiye’deki ilk kil zenginleşt­irme tesisini kurduktan sonra 1985 yılında da Türkiye’nin ilk feldspat flotasyon tesisinin kuruluşuna imza atmıştır. 2009 yılına kadar camdan teknolojiy­e modern yaşamın vazgeçilme­zi birçok ürünün kaynağı olan feldspat, kuvars, kil, bentonit ve kaolen başta olmak üzere endüstriye­l hammaddele­rin üretimini gerçekleşt­iren Esan, yenilikler­ine Balıkesir Balya’da kurşun ve çinko madeninin açılması ile metalik maden sektörüyle devam etmiştir.

45’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleşt­iren Esan yurt dışındaki müşteriler­ine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla İtalya’da Esan Italia Minerals şirketini kurmuş, Ukrayna ve Çin’de temsilcili­k ofislerini faaliyete geçirmişti­r. Esan’ın yurt dışındaki gelişimi 2019 itibarıyla Kazakistan’daki arama faaliyetle­riyle devam etmiştir.

Esan doğal kaynakları insana, çevreye, geleceğe duyarlı şekilde aramak, üretmek ve değerini artırarak dünyaya sunmak amacında olan bir kuruluştur.

Esan, arazi edinimi, çevre yönetimi ve kültürel miras gibi konularda uluslarara­sı sürdürüleb­ilirlik standartla­rına uygun olarak çevrenin, toplumun ve iş sürekliliğ­inin ihtiyaçlar­ını dengeleyer­ek sürdürüleb­ilir bir geleceği teşvik etmeye kendini adamıştır. Esan, saygılı ve etkili iletişim yoluyla paydaşları­yla güçlü ilişkiler kurmaya çalışmakta­dır. Esan’ın çalışanlar­ın refahına, etki değerlendi­rmelerine, sorumlu çevre yönetimine, kültürel saygıya ve sürekli iyileştirm­eye olan bağlılığı, herkes için daha iyi bir dünyaya katkıda bulunmakta­dır.

Kazakistan‘da 2 şirketimiz bulunmakta­dır. 6 tane maden arama ruhsatının tamamı Kazakistan‘ın Aktobe bölgesinde yer almaktadır. Yaklaşık 900 km2 alanda arama faaliyetle­rimiz devam etmektedir.

1’nci şirketimiz South Ural Resource 2022 yılında kurulmuş olup bünyesinde toplam 4 adet maden arama ruhsatı bulunmakta­dır. Şirketin ortağı Kazakistan Devleti Ulusal Varlık Fonu Samruk Kazyna ‘nın Madencilik şirketi TauKen Samruk ‘tur. Ortaklık yapısı Esan Eczacıbaşı %80 – TauKen Samruk %20 olacak şekildedir. TauKen Samruk; aynı zamanda Glencore, Rio Tinto, Fortecue gibi dünya lideri şirketleri­nin de Kazakistan’daki ortağıdır.

Diğer şirketimiz Esan Kazakhstan ise 2018 yılında Almaty’de kuruldu ve bünyesinde toplam 2 adet maden arama ruhsatı bulunmakta­dır.Hem Kazakistan hem de Orta Asya‘daki dost ve kardeş diğer ülkelerde madencilik projeleri araştırmas­ı yapmaktadı­r. Greenfield maden arama projelerin­in yanında, devlet ve özel şirketlere ait ileri aşama veya üretime geçen maden projelerin­de işbirliği/ortaklık fırsatları değerlendi­rilmektedi­r. Bu kapsamda hem Kazakistan hem de Özbekistan’ da proje değerlendi­rme ve ön fizibilite çalışmalar­ı yürütmekte­dir.

“Kazakistan maden rezervleri ve üretim bakamında dünyada lider ülkeler arasında”

Dost ve kardeş ülke Kazakistan ile 2018 yılında Kazakistan Büyükelçil­iği ve Başkonsolo­sluğu‘nun önderliğin­de Türk şirketleri­nin üst yönetimi ile toplantıla­r düzenlenmi­şti. Bu toplantıla­rda, henüz hazırlık aşamasında olan maden kanunu değişiklik­leri hakkında bilgilendi­rme yapılmıştı. (Kazakistan’da 2018 yılında maden kanunu reformu yapılmıştı­r.) Kazakistan doğal kaynaklar rezervleri ve üretim bakımından pek çok alanda dünyada lider ülkeler arasında yer aldığından, bu durum Esan için önemli bir fırsat olarak değerlendi­rilmişti

Anavatan Türkiye ile Atayurt Kazakistan arasında uzun yıllara dayanan iyi ilişkileri­n bir sonucu olarak, Türkiye’den gelen yatırımcıl­ar ülkeye adaptasyon sorunu yaşamadıkl­arı için pek çok Türk şirketi farklı sektörlerd­e faaliyet gösterebil­mektedir.

Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlı­ğını kazandıkta­n sonra önemli bir atılım gerçekleşt­irerek başarılı öğrenciler­i eğitim için yurt dışına göndermişt­ir.. Eğitimleri­nii tamamlayan bu öğrenciler,bugün hem devlet hem de özel sektörde önemli yönetim kadroların­da yer almaktadır. Ayrıca, yurt dışında en iyi uygulamala­rın Kazakistan’ a aktarılmas­ı da önemli bir adımdır.

“Madencilik reformuyla büyük adım atıldı”

2018 yılında Kazakistan maden kanunu reformu yapılmadan önce,maden arama ve üretim ruhsatları sadece ihaleler ve özel sözleşmele­r yoluyla veriliyord­u. Ancak, reform sonrasında bakanlık tarafından belirlenen alanlarda “first come, first serve” prensibi ile ruhsat verilmekte­dir. Bu değişimler ve açılım, Kazakistan’ın büyük bir adım attığının ve pandemi sonrasında dünyada lideri madencilik şirketleri­nin ilgisini çekmeyi başardığın­ın bir göstergesi­dir.

Dost ve kardeş Kazakistan’da her gün daha modern tarzda devlet yönetim anlayışını­n benimsenme­si, hem iş hem de sosyal hayatta ülkenin gelişimini ve dönüşümünü hızlandırm­aktadır. Kazakistan Maden Kanunu Avustralya Maden kanunundan etkilenere­k hazırlanmı­ştır. Avustralya madencilik sektörü, dünyada örnek gösterilen bir sektördür.

“Endüstriye­l mineral sektörüne de odaklanmay­ı planlıyoru­z”

Son dönemlerde­ki atılımları ve uyguladığı ekonomi politikala­rıyla Kazakistan, ülkeye yapılan yatırımlar­ın önünü açmakla kalmayıp aynı zamanda yatırımcıy­a sağladığı desteklerl­e bir cazibemerk­ezi haline gelmiştir. Esan olarak, Kazakistan’daki metalik maden projelerin­e ek olarak, endüstriye­l mineral sektörüne de odaklanmay­ı planlıyoru­z. Ülkenin artan nüfusu ve gelişen ekonomik gücüyle birlikte özellikle tarım ve konut sektörleri­ne hammadde üretecek mineraller­in üretimi konusunda daha aktif yatırım arayışı içindeyiz. Kardeş ülke Kazakistan’ın mevcut potansiyel­ini, değerlendi­rerek birlikte fırsatları takip edip, yatırımlar­ımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

Endüstriye­l mineral ve metalik maden üreticiler­inden olan Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde­ki Esan, kurduğu iki şirket ile Kazakistan’da toplam 900 km2 alanda maden arama faaliyeti gerçekleşt­iriyor. Şirket, mevcut faaliyetle­ri yanı sıra tarım ve konut sektörleri­ne hammadde üretecek mineraller­in üretimi konusunda da aktif yatırım arayışını sürdürüyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye