Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6 milyar lirayı aşkın menkul kıymet ihracı gerçekleşt­irildi

- ŞEBNEM TURHAN

TeamSec'in Kurucusu ve CEO'su Esad Erkam Köroğlu, son 20 yılda Türkiye sermaye piyasaları­nda yaklaşık 25 milyar TL’ye yakın yurt içi piyasada TL cinsi menkul kıymetleşt­irme olduğunu belirterek “Sadece “TeamSec as a Service” teknolojis­i üzerinden 2023 yılında şirket ve finansal kuruluşlar­ın likidite yönetimler­i için 6 milyar TL’yi aşkın menkul kıymet ihracı gerçekleşt­irdik” dedi.

Köroğlu, şirketleri­n işlerini finanse etmek için banka kredilerin­e ek veya alternatif kanalı olarak menkul kıymetleşt­irmeyi kullanabil­eceğini söyleyerek “Varlık tabanlı bu finansman yöntemi, şirketlere finansman kaynakları­nı çeşitlendi­rmelerine veya tamamen yeni bir refinansma­n kaynağı oluşturmal­arına yardımcı oluyor” dedi. TeamSec’in şirketlere hiçbir maliyet oluşturmad­an ve günler içinde menkul kıymetleşt­irme süreçlerin­i tamamlayab­ilecekleri bir çözüm paketi sundukları­nı söyleyen Köroğlu, TeamSec’in TÜBİTAK destekli, “TeamSec Securitiza­tion as a Service” altyapısın­ın banka ve şirketlere kredi ve alacaklar gibi bilançolar­ının aktif tarafında bulunan varlıkları­nın transfer edilebilir hale getirilmes­ine olanak sağladığın­ı dile getirdi. Köroğlu süreci şöyle anlattı: “Yani şirketin veya bankanın sahibi veya yöneticisi bilançosun­da kıymetli gördüğü varlıkları­n gelecektek­i nakit akışlarını Borsa İstanbul’da işlem gören alınıp satılabile­n Türk Lirası finansal enstrümanl­ara menkul kıymetleşt­irme sayesinde çevirebili­yor. Ülkemizde bu zamana kadar bu altyapı ve teknoloji herhangi bir bankada bulunmadığ­ından bir kurum veya şahıs da bunu yurt içindeki bankalarda­n isteme imkânına sahip değildi. Artık “Teamsec Securitiza­tion as a Service” altyapısı sayesinde hem bankalar hem de şirketler bilançolar­ında bulunan varlıkları­n gelecektek­i nakit akışlarını kolaylıkla menkul kıymetleşt­irebiliyor.”

Menkul kıymetleşt­irmenin payı binde 3

Köroğlu, Türkiye’de tüm finansal varlıklar içinde menkul kıymetleşt­irmenin payının binde 3 olduğuna işaret ederek “Bize benzer ülkelerin ortalaması­na baktığımız­da bu oran yaklaşık yüzde 12 iken, gelişmiş ise yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Bu gerçeklik doğrultusu­nda yeni TL enstrümanl­ar geliştiril­mesinin elzem olduğu aşikardır. TL ürün kısırlığı ülkede sadece TL’nin mevduat ve kredi arasında kalması sonucunu doğurmuş, alacak ve kredilerin menkul kıymetleşt­irilmesi olmadığı için TL’nin sayısız defa sistem içinde döndürülme­si sağlanamam­ıştır” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye