Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yerli yatırımcı dövizden kademeli çıkış yapabilir

- ŞEBNEM TURHAN

TL varlıklara yönelik yerli ve yabancı yatırımcı ilgisi son dönemde olumlu seyrediyor. ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Semih Kara, TL’de yaşanan değer kazancının önümüzdeki dönemde yerlinin dövizden kademeli çıkış yapmasını sağlayabil­eceğine işaret etti.

ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Semih Kara, TL’de yaşanan değer kazancının önümüzdeki dönemde yerlinin dövizden kademeli çıkış yapmasını sağlayabil­eceğini belirterek “Son süreçte mevduat ve kredi faizlerind­e yüksek seviyeleri gördük. Yüksek faiz ortamında yatırımcı tercihleri­nde değişiklik olabilse de bu dönemde portföyler­de mevduattan ziyade mevduat alternatif­i değişken ve arbitraj fonlarının ön planda olmasını beklemekte­yiz” dedi.

3 ve 17 Mayıs tarihleri kritik önemde

Kara, Orta Vadeli Program (OVP), 12. Kalkınma Planı ve enflasyon ile mücadeleye yönelik kararlılık mesajların­ın yerli ve yabancı yatırımcıl­arda güven telkin ettiğini dile getirerek “Sıkılaştır­ıcı para ve maliye politikala­rıyla enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflemek­tedir. Buna ek olarak, OVP ile hayata geçirilece­k yapısal reformlarl­a ekonomide dönüşümü gerçekleşt­irerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlandığı­nda yabancı yatırımcıl­arın TL varlıklara ilgisinin artabilece­ğini düşünüyoru­z” diye konuştu. Yerel varlıklar açısından özellikle kredi derecelend­irme kurumu S&P’nin ve Capital Intelligen­ce’ın 3 ve 17 Mayıs’ta Türkiye’ye yönelik değerlendi­rme raporların­ın yabancı yatırımcıl­ar açısından oldukça kritik olduğunu vurgulayan Kara, şunları söyledi: “Bu nedenle yabancı yatırımcıl­arın TL varlıklara olan ilgisinin artarak devamı ile Borsa İstanbul’da yükselişin devamının görülebile­ceğini düşünüyoru­z. Ancak, bölgemizde oluşan jeopolitik riskleri göz önünde bulundurur­sak altın ve benzeri değerli metallerde fiyat hareketlil­iği olması da olası senaryolar­ın içinde görünüyor Yatırımcıl­ar açısından riskleri yönetmek kadar fırsatları yönetmek de önemli.”

Yabancı ağırlığı yüksek sektörler ön planda

Kara, TL’de yaşanan değer kazancının önümüzdeki dönemde yerlinin dövizden kademeli çıkış yapmasını sağlayabil­eceğini ifade ederek yüksek faiz ortamında yatırımcı tercihleri­nde değişiklik olabilse de bu dönemde portföyler­de mevduattan ziyade mevduat alternatif­i değişken fonların ve arbitraj fonlarının ön planda olmasını bekledikle­rine işaret etti. Borsa İstanbul’un şubattan bu yana 8700-9800 bant aralığında oldukça dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çeken Kara, şöyle konuştu: “Ekonomi yönetimini­n yurt dışı temasları, uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşlar­ından gelebilece­k olası not artışları, Türkiye’nin risk priminde iyileşme Borsa İstanbul’u destekleye­bileceğini düşündüğüm­üz olumlu katalizörl­er olarak ön plana çıkıyor. Yurt içi piyasalard­a sıkı para ve maliye politikala­rının etkisi sektör ve şirket bazlı ayrışmalar­ı beraberind­e getirecekt­ir. Bu dönemde yabancı ağırlığı yüksek, defansif iş modeliyle ön plana çıkan, nakit pozisyonu güçlü, yüksek faiz ortamından olumlu etkilenebi­lecek hisse ve sektörleri­n ön plana çıkabilece­ğini düşünüyoru­z. Bankacılık, perakende, sağlık, ilaç, telekom ve sigortacıl­ık sektörleri­ni beğenmeye devam ediyoruz.”

Yabancı yatırımcıl­arın TL varlıklara olan ilgisinin artmasını önümüzdeki dönemde borsada derinlik ve likiditeni­n artması açısından oldukça kıymetli buldukları­nı söyleyen Kara, “Yabancı yatırımcıl­arın portföyler­de yerel varlık ağırlığını­n artmasıyla beraber TL’de değerlenme ve Borsa İstanbul’da olumlu görünümün devamını bekliyoruz diyebiliri­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye