Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AKDENİZ KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇIL­ARI BİRLİĞİ BAŞKANI SADETTİN ÇAĞAN “Kimya ihracatı, Kızıldeniz’de yaşanan sorunla dengelendi”

- ERAY ŞEN

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (AKMİB) Başkanı Sadettin Çağan, sektörün biri pozitif, diğeri negatif iki yönlü bir etki altında kaldığını söyledi. Çağan, ihracat bölgelerin­de yatırımlar­ın düşmesinde­n dolayı Türkiye’den talep edilen kimyevi maddelerin azaldığını, diğer yandan ise Kızıldeniz’de yaşanan sorun nedeniyle farklı yerlerden talepler gelmeye başladığın­ı vurguladı.

Sektördeki gelişmeler­i EKONOMİ’ye değerlendi­ren Sadettin Çağan, “Bu yıl gidişat 2023 yılına göre fena değil. Bu yılın tamamı itibariyle sektörün ihracatınd­a yüzde 15’lerde bir artış bekliyordu­m ama ilk aylardaki performans daha yüksek seviyeye ulaşılabil­eceğini gösteriyor” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde sektörün ihracat performans­ının iki yönlü etkiye bağlı olarak gerçekleşe­ceğini öngören Çağan, şöyle devam etti: “Bir süre aşağı yönlü olacak gibi duruyor, çünkü talep azlığı var. Özellikle ihracat yaptığımız bölgelerde bu durum görülüyor. Yurt dışındaki yatırımlar­ın düşmesi nedeniyle Türkiye’den talep edilen kimyevi maddeler azaldı. Ancak bir taraftan da kanalın kapanması talebi artırdı. Talepte azalma ve artış birbirini dengeledi.”

İlk çeyrekte, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Hollanda, Mısır ve İtalya’nın ilk üç sırayı aldığını kaydeden Çağan, değindiği güncel gelişmeler­e bağlı olarak en fazla ihracat artışının ise Slovenya’da yakalandığ­ını bildirdi.

“Kimyada birilerini­n yol göstermesi lazım”

Türkiye’nin enerji alanındaki dışa bağımlılığ­ının petrokimya­ya da yansıdığın­ı ifade eden Sadettin Çağan şöyle konuştu: “Türkiye’nin yeni PETKİM’lere ihtiyacı var, çünkü kimya ihracatını artırmak istiyorsak petrokimya yatırımı şart. Bu yatırımlar­ı devletin destekleme­si gerekiyor ancak devlet şu gözle bakıyor; petrokimya­yı üretmek için enerji lazım. Ne yaparsak yapalım, enerji ülkelerind­en birinde bu üretimi yaptırmamı­z lazım. Diğer yandan bunun bir alt kırılımı olan kimya noktasında daha öne geçebiliri­z. Bunun için kimyada birilerini­n bize yol göstermesi, yatırımlar­ı göstermesi lazım. Bizim insanımız baka baka yatırım yapar. Ülkemizde birçok insanda para var, ne yapacağını bilmiyor. Şunu unutmamak lazım; biz ara malı ihracatınd­a artık iyi bir ülkeyiz, bundan sonra hammaddeyi üretmemiz gerekiyor.”

“Savunma sanayi kamunun elinden çıkmalı”

AKMİB Başkanı Sadettin Çağan, açıklaması­nda savunma sanayi alanındaki gelişmeler­e de değindi. Kamuda savunma sanayi alanında güçlü adımlar atıldığını belirten Çağan, “Bana göre savunma sanayinin yavaş yavaş kamunun elinden çıkması lazım. Bu sektörün bundan sonra biraz daha orta ölçekli firmalara yayılması lazım. Böylece daha hızlı yol alırız” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin yıllık ihracatı 25-30 milyar dolar

Türkiye’nin kimya alanındaki yıllık ihracatı ortalama 25-30 milyar dolar seviyesind­e gerçekleşi­yor. Bunun yaklaşık 8 milyar dolarını gerçekleşt­iren AKMİB üyelerinin, bu yılın ilk çeyreğinde­ki ihracat performans­ı, geçen yıla göre yüzde 59 artışla 1 milyar 483 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

 ?? ?? Bu yıl kimya sektörü ihracatını­n yüzde 15’in üstüne çıkacağını söyleyen AKMİB Başkanı Sadettin Çağan, bir yandan yatırımlar­ın düşmesiyle Türkiye’den talep edilen kimyevi maddelerin azaldığını, diğer yandan Kızıldeniz’de yaşanan sorun nedeniyle farklı yerlerden talepler gelmeye başladığın­ı vurguladı.
Bu yıl kimya sektörü ihracatını­n yüzde 15’in üstüne çıkacağını söyleyen AKMİB Başkanı Sadettin Çağan, bir yandan yatırımlar­ın düşmesiyle Türkiye’den talep edilen kimyevi maddelerin azaldığını, diğer yandan Kızıldeniz’de yaşanan sorun nedeniyle farklı yerlerden talepler gelmeye başladığın­ı vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye