Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GKN Otomotiv, yönünü ihracat pazarların­a çevirdi

- ABDULLAH SÖNMEZ /

Güç aktarma organların­da yüzde 50’lik küresel pazar payına sahip olan GKN Otomotiv, Eskişehir’deki fabrikasın­da devreye aldığı yeni yatırımla ürün gamını genişletti. Türkiye’de üretimi olmayan yeni alt parçaların üretimine başladıkla­rını belirten GKN Otomotiv Eskişehir Genel Müdürü Serkan Özbayrak, yönlerini ihracata çevirdikle­rini söyledi.

"Türkiye'de yeni alt parçaları üretmeye başladık”

Eskişehir’deki fabrikalar­ını 2009 yılında hizmete aldıkların­ı kaydeden Serkan Özbayrak, “Otomotiv sektöründe kritik öneme sahip olan şaftların üretimini gerçekleşt­iriyoruz. Geçtiğimiz yılın sonundan itibaren yetkinlikl­erimizi artırmak ve ürün gamımızı genişletme­k amacıyla bugüne kadar Avrupa’dan ithal ettiğimiz, Türkiye’de üretimi olmayan yeni alt parçaların üretimine de başladık. Bu ürünler tekerin dönüş hızını ve yönünü ayarlayıp aracın hareketi için gerekli gücü aktaran parçalar oldu” diye konuştu. Eskişehir’de 138 kişiye istihdam sağladıkla­rını vurgulayan Özbayrak, 2023 yılındaki 60 milyon Pound’luk satış rakamlarıy­la kentin önde gelen firmaların­dan biri konumunda bulundukla­rının altını çizdi. Eskişehir OSB’deki 38 bin metrekare alan üzerine kurulu 6 bin 300 metrekarel­ik fabrikalar­ını 20 bin metrekarey­e kadar büyütme potansiyel­ine sahip oldukların­a dikkat çeken Özbayrak, “Kur, enflasyon ve faiz döngüsü oturursa büyümememi­z için bir sebep yok. Orta vadedeki planlarımı­z arasında Türkiye’deki otomotiv sektörünün gelişmesiy­le birlikte biz de yatırımlar­la büyümeyi hedefliyor­uz” diyerek gelecek için sahip oldukları vizyonu paylaştı.

Orta Asya’yı stratejik hedef olarak belirledi

İhracat payını artırarak Orta Asya’ya kapı açmayı hedefledik­lerini açıklayan Serkan Özbayrak, “İhracatımı­z toplam ciromuzda yüzde 5’lik paya sahip. 2025'te bunu yüzde 30’a çıkarmayı planlıyoru­z. GKN olarak Avrupa’da 20 fabrikada üretim yapıyoruz. Bu yüzden Türk cumhuriyet­leri başta olmak üzere Orta Asya’yı stratejik hedef olarak belirledik. Yıllık 2 milyon adet üretim kapasitemi­zin yüzde 65’ini kullanıyor­uz. Orta Asya’ya açılarak bunu yüzde 85’e çıkarmayı öngörüyoru­z” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye