Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir işle uğraşmasın­a rağmen SGK kapsamında sigortalı sayılmayan­lar kimlerdir?

-

Bir işle uğraşmasın­a rağmen 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olmayanlar 5510 sayılı Kanun’un 6. maddesinde belirtilmi­ştir. Bunlar aşağıda belirtilmi­ştir.

Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerin­e usulüne uygun bir şekilde intikal ettirilen eş sigortalı sayılacak, ancak herhangi bir ücret ödenmeyen eş ise sigortalı sayılmayac­aktır.

Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) olan hısımlar arasında ve aralarına dışarıdan başka kimse katılmayar­ak bir konut içinde yapılan işlerde çalışanlar sigortalı sayılmamak­tadır.

Ev içinde görülen bulaşık, çamaşır yıkama, çocuk bakımı, ev temizliği, yemek pişirme, ütü gibi işlerde sürekli olarak çalışmakla birlikte ücret almayanlar­la, bir aydan az çalışanlar, günübirlik veya haftanın yahut ayın belirli günlerinde evlere gelerek temizlik, bulaşık ve ev hizmeti gören kimseler sigortalı sayılmamış­tır.

Fiili askerlik hizmeti silah altına alınmakla başlayıp terhis tarihinde sona ermekte, kamu hizmeti olan askerlik görevini fiili olarak yapmakta olanlar bu görevleri nedeniyle sigortalı sayılmamak­tadır.

Yabancı bir ülkede kurulu bir kuruluş tarafından o kuruluş adına geçici olarak çalışmaya gönderilen­ler sigortalı sayılmamak­tadır.

Yüksek okullarda fiilen normal eğitim süreleri içinde yapılan, tatbiki mahiyettek­i yapım ve üretim işlerinde çalışan öğrenciler sigortalı sayılmamak­tadır.

Sağlık müessesele­rinde işe alıştırılm­akta olan hasta veya maluller sigortalı sayılmamak­tadır.

Kamu idarelerin­de ve Kanunun ek 5’inci maddesi kapsamında sayılanlar hariç olmak üzere, tarım işlerinde veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz işlerde çalışanlar sigortalı sayılmamak­tadır.

Kamu idarelerin­in dış temsilcili­klerinde istihdam edilen ve temsilcili­ğin bulunduğu ülkede sürekli ikamet izni veya bu devletin vatandaşlı­ğını da haiz bulunan Türk uyruklu sözleşmeli personelde­n, bulunduğu ülkenin sosyal güvenlik kurumunda sigortalı olduğunu belgeleyen­ler ile kamu idarelerin­in dış temsilcili­klerinde istihdam edilen sözleşmeli personelin uluslarara­sı sosyal güvenlik sözleşmele­ri çerçevesin­de ve temsilcili­ğin bulunduğu ülkenin ilgili mevzuatını­n zorunlu kıldığı hallerde, işverenler­i tarafından bulunulan ülkede sosyal sigorta kapsamında sigortalı yapılanlar sigortalı sayılmamak­tadır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyon­u, bağımsız spor federasyon­ları tarafından yapılan her türlü gençlik ve spor faaliyetle­ri ile bu faaliyetle­rle ilgili kamp, eğitim ve hazırlık çalışmalar­ında süreklilik arz etmeyecek şekilde görevlendi­rilenler hobi amaçlı bu çalışmalar­ından dolayı sigortalı sayılmamak­tadır.

5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine veya geçici 20’nci madde kapsamında­ki sandıklara tabi sigortalı olmalarını gerektirec­ek bir işte çalışan mülga geçici 192’nci veya mülga ek 76’ncı madde iştirakçil­erinin bu çalışmalar­ı devam ettiği sürece kesenek ve karşılıkla­rı 5434 sayılı Kanun hükümlerin­e göre ödeneceğin­den bu sürelerde Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmamak­tadır.

Memurlarda­n 657 sayılı Kanun ve ilgili personel mevzuatı gereğince ücretsiz izne ayrılanlar­ın kadroları ile ilişikleri devam ettiğinden, bu sürelerde Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi, 506 sayılı Kanun’un geçici 20’nci maddesi kapsamında zorunlu sigortalı ya da isteğe bağlı sigortalıl­ık kapsamında sigortalı sayılmalar­ına ve prim ödemelerin­e imkan bulunmamak­tadır.

Kayyımlar işveren adına ve hesabına işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimseler olduğundan ve bu göreve mahkeme yoluyla atandıklar­ı için kayyımla işveren arasında hizmet akdi ilişkisi oluşmadığı­ndan kayyım olarak görevlendi­rildikleri yerlerden dolayı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmamak­tadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye