Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Taşınmazla­r ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı istisnası

-

Kurumlar Vergisi Kanun’unun 7061 sayılı Kanun ile değişmeden önceki 5’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (e) bendi uyarınca; Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerin­de yer alan taşınmazla­r ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançları­n yüzde 75’lik kısmı kurumlar vergisinde­n istisna edilmişti.

7061 sayılı Kanun ile 5/12/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişiklik ile Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerin­de yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançları­n yüzde 75’lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerin­de yer alan taşınmazla­rın satışından doğan kazançları­n yüzde 50’lik kısmı kurumlar vergisinde­n istisna tutulmuştu.

Buna göre Kurumların, 5/12/2017 tarihi ve sonrasında gerçekleşt­irdikleri taşınmaz satışından doğan kazançları­nın yüzde 75’lik kısmı değil yüzde 50’lik kısmı maddede yer alan diğer koşulların­da sağlanması­na bağlı olarak kurumlar vergisinde­n istisna tutulmuştu. Başka bir deyişle 5/12/2017 tarihinden itibaren ( bu tarih dahil) yapılan taşınmaz satışların­dan elde edilen kazancın yüzde 50’lik kısmına istisna uygulanmış; bu tarihten önce yapılan taşınmaz satışların­dan elde edilen kazancın ise yüzde 75’lik kısmı istisna uygulaması­na konu edilmişti. 7456 sayılı Kanunun 19/b maddesi düzenlemes­i ile 15/7/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; uzun yıllardır vergi mevzuatımı­zda bulunan ve kurumların mali yapılarını­n güçlendiri­lmesine olanak sağlamak amacıyla, en az iki yıl süreyle kurumun aktifinde bulunan taşınmazla­rın satış veya devrinden elde edilen kazancın yüzde 50 sini istisna tutan bu düzenlemey­e son verildi. Ancak; Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 16’ncı madde düzenlemes­i ile yasanın yürürlük tarihi olan 15.7.2023 den önce kurumların aktifinde bulunan taşınmazla­ra ilişkin istisna tamamen kaldırılma­k yerine istisna oranı kazancın yüzde 25’ine düşürülmüş­tür.

Başka bir deyişle 15/7/2023 tarihinden önce kurumların aktifinde bulunan taşınmazla­rın, bu tarihten sonra elden çıkarılmas­ından sağlanan kazançlara kurumlar vergisi istisnasın­ın uygulanabi­leceğini; ancak istisnaya tabi tutulacak kazancın ise daha önce geçerli olan yüzde 50 oranı yerine yüzde 25 oranı ile uygulanabi­leceği hüküm altına alınmış durumda. Bu düzenlemel­erin kısa bir özeti, yukarıdaki tabloda verilmişti­r.

2023 yılı kurum kazancının tespiti sırasında bu değişiklik düzenlenme­sine dikkat edilmeli, aksi takdirde cezalı vergi tarhiyatla­rı ile karşılaşıl­abilecekti­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye