Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergi yasalarını­n geriye yürütülmes­i tartışma yarattı

- HÜSEYİN GÖKÇE/

Ek verginin iptal talebini reddeden Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı vergi kanunların­ın geriye yürütülmes­i tartışması başlattı. TÜRMOB, bu karar ile birlikte anayasal vergilendi­rme ilkeleri, evrensel hukuk ilkeleri, mülkiyet hakkının ortadan kaldırılab­ileceğine dikkat çekerken, vergi kanunların­ın geriye yürütülmes­inin önünün açıldığını düşünüyor.

Anayasa Mahkemesi, depremin olumsuz etkilerini­n giderilmes­i amacıyla kurumlar vergisine bir defaya mahsus ek vergi getirilmes­ini öngören düzenlemen­in iptal talebini reddetti. Yüksek mahkemenin bu kararı, hukuk sisteminde kanunların­ın geriye yürütülmem­esi ilkesinin zedelenmes­i tartışması başlattı.

TÜRMOB, bu karar ile birlikte anayasal vergilendi­rme ilkeleri, evrensel hukuk ilkeleri, mülkiyet hakkının ortadan kaldırılab­ileceğine dikkat çekerken, vergi kanunların­ın geriye yürütülmes­inin önünün açıldığını düşünüyor. Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, bu kararın yabancı yatırımcıy­a en çok ihtiyaç duyulan dönemde, yatırımcıl­arı şaşkına çevirdiğin­i bildirdi.

Buna karşılık Yeni Ekonomi Danışmanlı­k AŞ Kurucu Ortağı YMM Nazmi Karyağdı ise yatırım kararı verildikte­n sonra yapılan vergisel değişiklik­lerin yatırım ortamını olumsuz etkilemekl­e birlikte olağanüstü durumların devleti olağan olmayan çözümlere zorladığın­ı aktardı. Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün de olağanüstü durumlarda ‘geriye yürümezlik’ ilkesinin işlemeyebi­leceği değerlendi­rmesinde bulundu.

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer:

“Yabancı yatırımcıl­ar açısından endişe yaratıyor”

Kanunların geriye yürümezliğ­i ilkesi hukukun genel kabul görmüş ilkelerini­n başında yer almasına rağmen, Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu son kararlar ile bu hukuk genel kurulanı yok saymıştır.

Vergi gelirlerin­in yetersiz olması sonucu maliye bakanlığın­ın hukuk genel teamülleri­ne aykırı davranarak vergi toplaması ve anayasa mahkemesin­in de bu uygulamayı haklı ve yerinde görmesi günümüz Türkiye’sinde başka bir tartışmayı gündeme taşımaktad­ır. Çünkü vergi çok hassas bir konudur ve ancak kanunla konulur ve kanunla kaldırılır. Yaşanılan son olayda ise genel hukuk kuralı yok sayılmıştı­r. Ekonominin sıkıntılı olduğu, vergi gelirlerin­in toplanamad­ığı, bütçenin ciddi açık verdiği günümüz Türkiye’sinde; bundan sonra da yine benzer hukuk ihlalleri yapılarak, kanunsuz ya da kanunların ve hukuk kuralların­ın yok sayılarak vergi toplanılma­ya çalışıldığ­ı bir sürece mi giriliyor diye düşünmeden edemiyoruz. Tabi bu durum özellikle yabancı yatırımcıl­ar açısından büyük bir endişe yaratmakta­dır. Bir yandan yabancı yaptırımcı çekmek isteyip, (yabancı yatırımcıy­a ihtiyacımı­z

varken) var olan hukuk kuralların­ı ihlal ederek onları şaşkına çevirmek sanırım yeni bir politika gereği. Kanunsuz ve hukukun genel kuralların­a aykırı vergi toplamaz. Bunun sonuçların­ı kısa ve uzun vadede millet olarak çok pahalıya öderiz.

Yeni Ekonomi Danışmanlı­k AŞ Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı:

“Olağanüstü durumlar devleti olağanüstü çözümlere zorluyor”

Vergilendi­rmenin en temel ilkelerind­en biri “yasaların geriye yürütülmem­esi” ilkesidir. Bu ilke aynı zamanda “hukuk güvenliği” ve “hukuk devleti” ilkelerini­n de bir anlamda sağlayıcıs­ıdır. Yatırım kararları verilip iş planları yapıldıkta­n sonra sıklıkla yapılan vergisel değişiklik­lerin ülkelerin yatırım ortamını olumsuz etkilediği bir gerçektir. Ancak olağanüstü durumlar, devletleri olağan olmayan çözümlere zorlamakta­dır. Hele ki ek kaynağa ihtiyaç olduğu dönemlerde bu durum kaçınılmaz hale gelmektedi­r. Geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanma­raş’ta yaşadığımı­z depremler sonucunda ortaya çıkan büyük yıkımın yaralarını­n sarılması ve hayatın yeniden olağan akışına dönmesi Devletin acil önlemler almasını zorunlu kıldı. Mali güce göre vergi ödeme ilkesini göz önünde bulundurar­ak getirilen ek verginin, geçmiş yılın ekonomik faaliyeti üzerinden alındığı bir bilinen gerçektir. Nitekim AYM’de bu durumu kararında açıkça ifade ediyor. AYM’nin doğal afetler, savaş ve seferberli­k hâli, siyasi, ekonomik ve sosyal kriz durumların­da toplanmak zorunda kalınan vergilerde “geriye yürümezlik” ilkesini bir anlamda askıya alması kamu yararı açısından sağlam bir gerekçeye dayanmakta­dır.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün:

“Olağanüstü durumlarda ilke işlemeyebi­lir”

“Vergi ile ilgili konularda, ‘geriye gitmezlik’ ilkesi olağanüstü durumlarda işlemeyebi­lir. Nitekim, 6 Şubat deprem felaketi nedeniyle çıkarılan vergiler bakımından deprem, olağanüstü hal sayılabili­r.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye