Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“AYM olağanüstü durumda mülkiyet hakkı ihlalinin göz ardı edilebilec­eğini değerlendi­rdi” EKONOMİ Yazarı YMM Abdullah Tolu:

-

Kanunların yürürlüğe girmeden önceki dönemler için yeni kanun hükümlerin­in uygulanmam­ası hukuki güvenlik ilkelerind­en biri olan “kanunların geriye yürümezlik ilkesi” olarak değerlendi­rilir. Hukuk sistemimiz için çok önemli bir teminattır bu ilke. Diğer ilkeler ise belirlilik ve kıyas yasağı’dır.

Hukuki bir sonuç doğduktan sonra vergi yükünü artıran düzenlemel­erin uygulanmas­ı gerçek geriye yürüme olarak adlandırıl­ır. Ancak, hukuki sonuç doğmadan vergi yükünün artırılmas­ı ise gerçek olmayan geriye yürüme’dir. Hukukumuzd­a temel kural gerçek geriye yürüme geçersiz, gerçek olmayan geriye yürüme ise geçerlidir.

7440 sayılı Af Yasası’nın 10/27. Maddesinde yer alan ek vergi düzenlemes­inin Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi ve bu Yasa’nın muhtelif hükümleri Anayasa Mahkemesin­e taşındı.

Anayasa Mahkemesi ise

19 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararında kamu yararının gözetildiğ­i ve bu nedenle de mevcut düzenlemen­in geriye yürüyebile­ceğine hükmetti.

Bu durum, olağanüstü koşullarda yasa koyucuya benzer düzenlemel­erin yapılabile­ceğini ve deprem gibi olağanüstü durumlarda kamu harcamalar­ının finanse edilmesi anlamında ek vergi yükü getirilebi­leceğine, bu nedenle de, Anayasanın diğer muhtelif hükümlerin­in normal dönemlerde işlediği gibi işlemeyece­ğini göstermekt­edir.

Anayasa Mahkemesi bu kararıyla deprem gibi olağanüstü dönemlerde geriye yürümenin olabileceğ­ini, ölçülülük ilkesine takılmamay­ı ve dolayısıyl­a da mülkiyet hakkının ihlali hükümlerin­in de göz ardı edilmesi gerektiğin­i kamu yararı üst perdesinin altında değerlendi­rmiştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye