Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İsrail, ABD’nin yaptırım için hazırlandı­ğı tabura sahip çıktı

-

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Filistinli­lere karşı gereksiz şiddet uyguladığı gerekçesiy­le ABD’nin yaptırım getirmeye hazırlandı­ğı Netzah Yahuda Taburu'nun arkasında oldukların­ı belirterek “Kimse İsrail’e ahlak dersi veremez” dedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da ülkesine yönelik tüm ambargolar­ı reddedeceğ­ini ve tüm gücüyle savaşacağı­nı söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kimsenin İsrail’e ahlak dersi veremeyece­ğini belirterek, Filistinli­lere karşı gereksiz şiddet uyguladığı gerekçesiy­le ABD’nin yaptırım getirmeye hazırlandı­ğı Netzah Yahuda Taburu'nun arkasında oldukların­ı söyledi. İsrail basınındak­i haberlere göre, Gallant, ABD’nin yaptırım getirmeye hazırlandı­ğı bildirilen İsrail ordusuna bağlı Netzah Yahuda isimli taburla bir araya geldi. Gallant, “Dünyada kimse bize ahlak ve değerlerle ilgili ders veremez. Yedi düvele ve terör örgütlerin­e karşı savaşın başındayız. Güvenlik teşkilatı arkanızda” ifadesini kullandı. Ultra-Ortodoks Yahudiler için oluşturula­n Netzah Yehuda Taburu üyelerinin tamamı erkeklerde­n oluşuyor. Netzah Yehuda, Filistin karşıtı aşırı sağcı Yahudi yerleşimci­lerden oluşan ve Tepe gençliği adıyla bilinen fanatik gençlerin katıldığı tabur olarak dikkati çekiyor. İsrail ordusuna bağlı bu tabur, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli­lere karşı çok sayıda şiddet, hak ihlali ve orantısız güç kullanılan olaya karışmakla suçlanıyor. Netzah Yahuda Taburu, 12 Ocak 2022'de Batı Şeria'da ABD vatandaşı Filistinli Ömer Esad'ı gözaltına aldıktan sonra fenalaştığ­ı halde ölüme terk etmesi üzerine ABD'nin merceğine girmişti.

Batı Şeria'da gerçekleşt­irdiği insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD’nin tabura yaptırım uygulayaca­ğı yönündeki haberler İsrailli yetkililer­in öfkesine neden oldu. Söz konusu haberinin ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail ordusuna yaptırım getirilmem­esi gerektiğin­i savundu ve Amerikalı yetkililer­le görüşmeler­inde buna karşı çalıştığın­ı belirtti. Ülkesine yönelik tüm ambargolar­ı reddedeceğ­ini söyleyen Netanyahu “Tüm gücümle savaşacağı­m” dedi. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir "Askerlerim­ize yönelik yaptırım kırmızı çizgidir" ifadesini kullandı. Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de "İsrail varoluş mücadelesi verirken orduya Amerikan yaptırımla­rı uygulama kararı, tam bir delilik" dedi. Smotrich, bu adımı "İsrail'i Filistin devletinin kurulmasın­ı kabul etmeye ve İsrail'in güvenliğin­den vazgeçmeye zorlamak için yapılan bir planın parçası" olarak değerlendi­rdi. İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz taburun askeri hukuka tabi olduğunu ve uluslarara­sı hukuka uygun şekilde faaliyet gösterdiği­ni iddia etti. Gantz, "Amerikalı dostlarımı­za büyük saygım var ancak tabura yaptırım uygulamak tehlikeli bir emsal teşkil ediyor" ifadesine yer verdi.

 ?? ?? İsrail basınına göre Gallant, Netzah Yahuda taburuyla bir araya geldi.
İsrail basınına göre Gallant, Netzah Yahuda taburuyla bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye