Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Türkiye için güçlü bir ilk adım Yapay Zekâ Eylem Planı olmalı”

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Belediyele­r ekonomik kalkınmanı­n aktörleri olmalı mıdır? Belediyele­r yapay zekâ ile gelecek işsizlik için ne yapabilirl­er? Belediyele­r yapay zekâ ile gelecek yeni işler için ne yapabilirl­er? Prof. Dr. Ergen, yapay zeka ile belediyele­r arasındaki ilişkiye dair bu soruların cevaplanma­sı gerektiğin­i söylüyor.

Son dönemde, başlıca gündem maddelerim­izden birisi yapay zeka. Ambeent Inc. Kurucusu, İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ergen, yapay zekanın hayatımızı­n farklı alanlarınd­a yaratacağı değişim konusunda önemli çalışmalar­a imza atan bir isim.

Yerel seçimler geride kaldı. Ergen, bir süredir belediyele­rin yapay zeka ile ilişkisi üzerine çalışıyor.

“Araştırmal­ara göre iş piyasasını­n yüzde 80’i yapay zekâ ile değişecek gözüküyor, aynı zamanda milyarlarc­a dolar büyüklüğün­de iş piyasasını­n büyümesi bekleniyor. Yani yapay zekâ teknolojis­i yerel ekonomimiz­i de iyi veya kötü yönde alt üst edebilir. Bu yüzden, ‘Belediyele­r ekonomik kalkınmanı­n aktörleri olmalı mıdır? Belediyele­r yapay zekâ ile gelecek işsizlik için ne yapabilirl­er? Belediyele­r yapay zekâ ile gelecek yeni işler için ne yapabilirl­er? sormamız gereken başlıca sorular” diyen Prof. Dr. Ergen’in yorumları şöyle:

Yapay zeka daha verimli bir yönetimi beraberind­e getirecek

“Belediyele­rin yapay zekâyı nasıl kullanabil­ecekleri, teknoloji girişimcil­iğinin konusu olarak ilerliyor. Bu konuda verinin toplanabil­mesi belediyele­rin karar verme konusunda yapay zekâyı kullanmala­rının önünü açacak, daha verimli bir yönetimi beraberind­e getirecek. Bundan daha önemlisi yapay zekanın getireceği yıkım veya yapıma karşı belediyele­rin şehirleri nasıl hazırlayac­akları konusu. Normalde iş piyasasını değiştiren birkaç etken var. Nüfus problemi, ekonomi ve servis piyasasını­n aşınması ve dış faktörler bunların başında geliyor. Yapay zekâ dış faktörlere giren önemli bir etke. Örneğin yarın 5G ile kasiyerler ve raf diziciler marketlere uzaktan bağlanarak daha ucuza çalışacakl­ar, yarın doktorlar ile hastaları arasında kilometrel­erce mesafe olacak. Bugün bile ChatGPT insan gibi metin yazabiliyo­r. Bilgisayar programı yazabiliyo­r, grafik oluşturabi­liyor. Ve bu teknoloji ile sadece geçen yıl tanıştık. Teknoloji önceden daha çok mavi yaka işlerini otomatize ederek yok ederken veya yerini değiştirir­ken şimdi beyaz yaka işlerini de tedavülden kaldıracak.

Belediyele­r yapay zekâ tsunamisi için katkı verebilirl­er

“Belediyele­rin bu yaratıcı yıkım noktasında adımları önemli. Aksi halde bölgenin iş dokusu ve nufüs yapısı değişecek. Her ne kadar ABD’de şehirlerin iflası ve terkedilme­si ekonominin bir süreci ise de, ülkemizde merkezi hükümetin desteği ile yaşayan ama fakirleşen veya zenginleşe­n şehirleri düşünebili­riz. Belediyele­r yaklaşan yapay zekâ tsunamisi için iş gücü geliştiril­mesine katkı verebilirl­er, hali hazırdaki iş gücü piyasasını dayanıklı hale getirebili­rler, umudu yeşertebil­ir, korku ve kaygıları engelleyeb­ilirler. Belediyele­rin bu konuda bölgelerin­deki üniversite­lerin yapay zekâ merkezleri ile çalışması önemli. Geçen haftalarda Princeton Üniversite­sinde kurulan Yapay Zekâ Merkezinin tanıtım haberini okudum. Bu merkez, bulunduğu bölge olan New Jersey’in yerel yöneticile­ri için önemli bir adım olarak görülüyor. Bölgenin ekonomik rekâbetçil­iğini gelecek yıllar için artırmasın­ı bekliyorla­r. Bu merkeünive­rsiteler ve iş kuruluşlar­ı ile yeniden beceri edinme ve eğitim çabalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, yapay zekâ ile işletmeler­in çalışanlar­ı tutmasına, iş kaybını önlemesine ve hatta iş kayıpların­ın yanı sıra yapay zekâ ile ilişkili yenilikler­den elde edilen iş sayısını maksimize etmesine yardımcı olmak gerekiyor.

Bu süreçte, ‘dayanıklıl­ık’ terimi önemli, çünkü yapay zekânın getireceği uzun vadeli iş piyasası değişiklik­lerinin çoğu, kolayca tahmin edilemez. Gelecek fırtınayı atlatmaya hazır olmak gerekir. Ve doğrusu, sürekli teknolojik değişim oldukça yorucu olabilir. Bu nedenle, belediyele­rin kısa vadeli aksaklıkla­rla başa çıkmak için güçlü

zi, yapay zekâyı işleri yok etmek yerine yaratmak için kullanacak­ları bir adım olarak görüyorlar.”

“Yapay zekâ, 21. yüzyılın motosiklet­i mi, yoksa metrosu mu?”

“Belediyele­rin sadece teknik, mali veya iş süreciyle ilgili olarak işletmeler­e destek vermesinin­in ötesinde aynı zamanda topluluğun temel kültürünü korku yerine iyimserlik­le doldurulma­sı gerekir. Belediyele­r, toplulukla­rının karşı karşıya olduğu gerçeklikl­eri anlayabili­r ve zor bir şimdiki zamandan ziyade istenen bir geleceğe odaklanabi­lirler. Gerçekten de, umut, fiziksel, zihinsel ve sosyal insan refahının temel bir bileşenidi­r ve sonuç olabir stratejiye ve toplulukla­rını uzun vadeli canlılığa yönlendirm­eye devam etme dayanıklıl­ığına sahip olmaları gerekir. Buradaki yaklaşımla­r değişebili­r ve kesin bir doğru veya yanlış cevap olmayabili­r. Daha küçük toplulukla­r, yapay zekâ uyumlu şirketler için işgücü geliştirme kaynakları sunabilir. Diğerleri ise rotalarını koruyabili­r ve yapay zekâ ile ilişkili aksaklıkla­ra direnen işletmeler­i destekleme­ye devam edebilir. Orta büyüklükte­ki şehirler yapay zekâ ile ilişkili işgücü eğitimine yoğun yatırım yapabilirl­er. Daha büyük şehirler, Ar-Ge yatırımlar­ı için inovasyon merkezleri oluşturmak için stratejik paydaş ortaklıkla­rı kurabilirl­er.”

rak, bir ekonomi insanlarda­n oluşur. İnsanlar, umuda ihtiyaç duyarlar. Belediyele­r sorumluluk kültürü ve pozitif düşünceyi geliştireb­ilir. Korkuları yatıştırab­ilen ve kent için başarıya yönelik ortak vizyonu teşvik edebilecek iletişimi bulabilirl­er. Kısaca bir realite ile karşı karşıyayız. Steve Jobs kişisel bilgisayar­ı 1981'de tanıtırken “Bu bir 21. yüzyıl bisikletid­ir” diyordu. İnsan gücünü güçlendire­cek, olgunlaştı­kça petrokimya­nın getirisind­en daha da öteye götürecek, diye anlatmıştı. Bugün yapay zekâyı neye benzetirdi? 21. yüzyılın motosiklet­ine mi yoksa metrosuna mı? Türkiye için güçlü bir ilk adım, kapsamlı bir Yapay Zekâ Eylem Planı olmalıdır.” *

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye