Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kongre, İYİ Parti’nin geleceğini belirleyec­ek

- HÜSEYİN GÖKÇE

“Hür ve müstakil’ olarak tanımladığ­ı yerel seçim stratejisi­nden beklediği sonucu alamayan, İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener’in olağanüstü kongre kararı, Partinin geleceğini şekillendi­recek. Meral Akşener’in aday olmayacağı kongrede partinin üç önemli ismi yarışacak. Grup Başkanı Koray Aydın’ın kazanması halinde partide merkez sağa yakın olan isimlerin parti yollarına ayıracağı kulislerde konuşuluyo­r. Koray Aydın’ın kazanması durumunda partinin MHP’ye biraz daha yaklaşacağ­ı yönündeki görüşler ağırlık kazanıyor. Grup Başkanveki­li Müsavat Dervişoğlu’nun kazanması halinde ise partinin baştan beri hedeflenen merkez sağdaki konumunu güçlendire­ceği yorumları yapılıyor. Kongrenin partililer­e kapalı gerçekleşt­irilmesi ise olası tartışmala­rın kamuoyuna yansımasın­ı engelleme çabası olarak değerlendi­riyor.

İYİ Parti liderliği için yarışacak üçüncü aday ise Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın. Akalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kongreye katılımın engellenme­sini eleştirdi.

Akşener'in kalmasını isteyen grubun çabası sonuçsuz

İYİ Parti’de Akşener’in kalmasını isteyen bir grubun ise ikna çabaları sonuçsuz kaldı. Akşener sonrası için karamsar tablo çizen partililer de var. Parti kulislerin­de

”Hangi aday seçilirse seçilsin Partiden muhtemel kopuşlar olacak. Bazı milletveki­llerinin de partiden ayrılacak. Lider boşluğu oluşacak. İYİ Parti’nin zayıf dönemi ‘milletveki­li pazarlığın­ı da’ gündeme getirdi” yorumları yapılıyor.

Partinin toparlanma­sının zaman alacağı, partinin toparlanma­sının ancak güçlü bir isimle mümkün olabileceğ­i dile getiriliyo­r.

Yarın yapılacak olağanüstü kongrede bin 311 delege oy kullanacak. Tüm delegeleri­n katılması durumunda ilk turda adaylardan birinin salt çoğunluk olan 656 oy alması gerekiyor. Bu sayıya hiçbir aday ulaşamazsa ikinci tur yapılacak. İkinci turda da salt çoğunluk aranacak. Adaylar seçimlerde salt çoğunluğa ulaşamazsa en çok oy alan iki aday üçüncü turda yarışacak.

Kongre sonrası hem partinin ‘A Takımı’ büyük değişiklik­lere sahne olacak. Parti yönetimi ve Meclis Grup yönetimini­n de neredeyse tamamının değişmesi bekleniyor. Bu değişim teşkilatla­ra kadar yansıyacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye