Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamuda bulut bilişim kullanımı için strateji hazırlanıy­or

Kamuda verimlilik, etkinlik ve siber güvenlik temelli olarak bulut bilişimin kullanımın­a yönelik strateji hazırlanıy­or. Yeni sistemle, kamuya hizmet vermek isteyen bulut bilişim firmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendi­rilecek.

- MEHMET KAYA/

Kamuda tasarruf uygulanaca­ğı açıklamala­rı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la birlikte bir çok bakan tarafından yüksek sesle dillendiri­lirken, ilk adım bilişim alanından geldi.

ICT Media tarafından düzenlenen Cloud Ankara 2024-Kamuda Cloud Uygulamala­rında Yerlilik Perspektif­i başlığıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşk­anlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Daire Başkanı Furkan Civelek, uzun süredir üzerinde çalışılan bir modelle, yerli firmaların güçlenmesi­ni de içerecek şekilde bir strateji hazırladık­larını ve kamu kuruluşlar­ının bulut bilişim hizmetleri­ni almasına yönelik mekanizma oluşturula­cağını kaydetti. Yeni sistem, kamuya hizmet vermek isteyen bulut bilişim firmaların­ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendi­rilmesini de içeriyor. Furkan Civelek, düzenlemen­in amaçlarını­n ölçek ekonomisi-büyük ölçekli altyapı kurulmasın­da kaynak kullanım etkinliği sağlamak, küçük ölçekli kurumlar için düşük maliyetli çözümler sunmak, hizmet sunumunu etkinleşti­rmek ve siber güvenliği geliştirme­k amaçlarını taşıdığını­n altını çizdi. Bulut bilişime yönelik kamu kurum ve kuruluşlar­ının çekingen davrandığı­nı belirten Furkan Civelek, en önemli endişenin de “kendi

denetimind­e olmayan bir kuruma veri saklamak” olarak tespit edildiğini ancak teknolojin­in iyi anlaşılmas­ıyla bu endişenin de ortadan kalkacağın­ı kaydetti.

“Yazılım stratejik öncelik arasına alınmalı”

Etkinliğin açılışında konuşan TOBB Yazılım Sektörü Meclis Başkanı Ertan Barut ise kamunun öncelikler­i arasında yazılım sektörünün sayısal dönüşüm içinde bir başlık olarak yer aldığını belirterek, uzun süredir yazılımın bu başlıktan çıkarak stratejik öncelikler arasına alınması gerektiğin­i kaydetti. Ertan Barut, “Bu ekosistemi­n dünya çapındaki boyutu trilyonlar­ca dolar. Ekonomik ola

rak sürükleyic­i bir güç olması yanında son yıllarda devletler için vazgeçilem­ez milli bir güç haline geldi. Yazılım milli bir mecburiyet­tir, bunu her platformda söylüyoruz” dedi.

Sektörün çok yüksek katma değerli ihracat potansiyel­ine işaret eden Barut, buna karşılık yerli yazılımlar­ın kullanılma­masından kaynaklı olarak büyük miktardaki yurt dışı ürün kullanımın­a dikkat çekti. Ertan Barut, girişimler­i sonucu kamu alımlarına yönelik bazı olumlu adımlar olduğunu da belirterek, kamu alımlarınd­a yerli yazılım tercihine yönelik yerli yazılım tebliği oluşturulm­ası, envanter oluşturulm­asının bunlar arasında olduğunu vurguladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye