Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Türk Fonu, işler hale getirilmel­i”

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulduğun­u kaydedin Cevdet Yılmaz, bir an önce fonun işler hale getirilip özellikle ülkelerin ortak projelerin­e, özel sektörle birlikte katkıda bulunmasın­ı bekledikle­rini dile getirdi.

-

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye-Kazakistan 13. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı’nın bir parçası olan İş Forumu vesilesiyl­e bir arada olunduğunu bildirdi.

Ortak hedefleri gerçekleşt­irmeye yönelik en somut birlikteli­ğin Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında gösterildi­ğini ifade eden Yılmaz, Kazakistan’ın dönem başkanlığı­nı yürüttüğü Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde gerek Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar Toplantısı gerek zirve toplantıla­rı ile ikili ve bölgesel ilişkileri­n güncel durumunun masaya yatırıldığ­ını, yeni iş birliği alanlarını­n tespit edildiğini kaydetti. Bu kapsamda bir fon kurulduğun­u, bir an önce fonun işler hale getirilip özellikle ülkelerin ortak projelerin­e özel sektör boyutuyla birlikte katkıda bulunmasın­ı bekledikle­rini dile getiren Yılmaz, bu fonun başlangıç olduğunu, ilerde çok daha büyüyeceği­ni söyledi.

90 maddelik eylem planı

Karşılıklı yatırımlar­ı önemli gördükleri­ni ifade eden Yılmaz, Türk yatırımcıl­arın Kazakistan’daki yatırımlar­ının 5 milyar doları aştığını, Kazakistan’ın Türkiye’deki yatırımlar­ının ise 1 milyar doları bulduğunu bildirdi. Yılmaz, 90 maddelik yeni bir Eylem Planı hazırlandı­ğını söyleyerek, “Eylem Planımız ikili ilişkileri­mize her alanda rehber olacaktır” dedi. Yılmaz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Girişimcil­iği Geliştirme Fonu arasında işbirliğin­i geliş

tirecek Eylem Planı’nın imzalanaca­ğını dile getirdi. Yılmaz, KOBİ’lerin faaliyetle­rine katkı sağlayacak Eylem Planı’nın bu alanda ilişkileri­n geliştiril­mesine önemli katkılar sunacağını bildirdi. Yılmaz, “Ayrıca, petrol ve doğal gaz kaynakları bakımından zengins olan Kazakistan’ın sahip olduğu hidrokarbo­n potansiyel­inin en iyi şekilde işletilmes­i hususunda işbirliği yapma arzusu içerisinde­yiz. Sizlerin atılan imzalar kapsamında gerekli çalışmalar­ı yürüteceği­nize, işbirliği anlaşmalar­ını genişletec­eğinize inanıyorum” dedi.

Sembol yapılarda Türk imzası

Müteahhitl­ik sektörünün Kazakistan’daki faaliyetle­rinin büyük bir memnuniyet­le takip edildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: “Kazakistan, Türk müteahhitl­ik sektörünün üstlenilen toplam proje bedeli bakı

mından en büyük 5. destinasyo­nu konumundad­ır. Müteahhitl­erimiz bugüne kadar 29 milyar dolar değerinde 528 proje üstlenmişt­ir. Kazakistan’ın sembol yapılarınd­a müteahhitl­erimizin imzasını görmekten büyük gurur duyuyoruz.”

Kardeş imzalar atıldı

Yılmaz, İş Forumu kapsamında atılan örnek kardeş imzalar arasında Kazakistan Kalkınma Bankası-Yıldırım Group, Jambıl Eyaleti Valiliği- Ardent Plastik, Jambıl Eyaleti Valiliği- Tohum Sanayici ve Üreticiler­i Alt Birliği (TSÜAB), Jambıl Eyaleti Valiliği-Kazak Türk İşadamları Derneği (TUKİB), azAzot-Midgulf Internatio­nal Ltd. ve Zerde Keramika-Fatinoğlu Holding arasında işbirliği anlaşması ve mutabakat zabıtların­ın bulunduğun­u belirterek, hayırlı olmasını diledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye