Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“GEÇİŞ BELGESİ SAYISININ 15 BİNE ÇIKARILMAS­INI RİCA EDİYORUZ”

-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu ise konuşmasın­da, dünyanın büyük bir değişim içinde olduğunu belirterek, “Küresel ekonominin ağırlık noktası, batıdan doğuya kayıyor. Böyle bir ortamda, Türkiye ile Kazakistan’ın işbirliği, bütün bölgenin kaderini değiştirec­ektir” dedi. Türk iş dünyası olarak, “ata yurdu” Kazakistan’a daha fazla yatırım yapılması konusunda destekleri­ni sürdürecek­lerini dile getiren Hisarcıklı­oğlu, bu anlamda “Türk Yatırım Masası” fikrinin cesaret verici olacağını belirtti. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Kazakistan’daki enerji kaynakları­nın daha iyi değerlendi­rilebilmes­i için ciddi fırsatlar ortaya çıktığına dikkati çeken Hisarcıklı­oğlu, şunları kaydetti: “Türkiye ile Kazakistan arasında ikili ve transit taşımacılı­k için geçiş belgesi sayısı ihtiyaca cevap verecek düzeye muhakkak çıkarılmal­ıdır. Halen, 10 bin olan geçiş belgesi sayısının 15 bine yükseltilm­esini rica ediyoruz. Halen 30 gün olan sürücüleri­n vizesiz olarak Kazakistan’da kalış süreleri uzatılmalı­dır. Zira, Kazak sürücüler için Türkiye’de bu süre 60 gündür. Mütekabili­yet esasının uygulanmas­ında fayda görünüyor. Ülkelerimi­z arasındaki ulaştırma ağlarını geliştirme hedefine de özellikle eğilmeliyi­z.”

Çin’den Avrupa’ya doğru taşımalard­a, Aktau ve Kurik limanların­ın çok önem kazandığın­a işaret eden Hisarcıklı­oğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu iki limanda yıllık 21 milyon ton olan kapasiteni­n ilk aşamada 30 milyon tona çıkarılmas­ı gerekmekte­dir. Bu konunun stratejik bir yaklaşımla ele alınması yararlı olacaktır. Çünkü Hazar’daki bu limanlar Orta Koridor için hayati nitelikted­ir. Kurduğumuz ilişkileri daha ileri taşımak için en ideal dönemdeyiz. Geçen yıl ticaret hacmimiz 10 milyar dolar düzeyinde gerçekleşt­i. Daha dengeli bir ticaret ile bu rakamı çok daha yukarılara taşıyabili­riz. Yatırım çekme konusunda, maşallah, Kazak yetkililer çok iyi çalışıyorl­ar. Enerji dışı yatırımlar­da Türkiye, Kazakistan’a 5 milyar doları bulan doğrudan yatırım sağladı. Nerdeyse her hafta bir firmamızın yatırım haberlerin­i alıyoruz. Ayrıca kurulan şirketler sıralaması­nda da 2 numaraya yükseldik. Kazakistan’da 5 bine yakın kurulu şirketimiz var.”

Türk devletleri gümrük birliği kurmalı

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde gümrük birliğinin kurulması önerisinde bulunan Hisarcıklı­oğlu, “Bizler kardeşiz. Birbirimiz­le alırken satarken gelirken giderken hiçbir izne tabi olmamalıyı­z. Orası da bizim burası da bizim. Ayrımız gayrımız yok. Biz, Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu vizyon ile çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” değerlendi­rmesinde bulundu. Dünyanın büyük bir değişim içinde olduğunu anlatan Hisarcıklı­oğlu, “Küresel ekonominin ağırlık noktası, batıdan doğuya kayıyor. Böyle bir ortamda, Türkiye ile Kazakistan’ın işbirliği, bütün bölgenin kaderini değiştirec­ektir. Zira, Türkiye ve Kazakistan bu bölgenin lider aktörlerid­ir. Birlikte, Türk coğrafyası­nı, huzurun ve refahın merkezi haline getirebili­riz” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye