Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB teşvikleri tedarik zincirinin güvenliği için kritik önemde

-

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Avrupa Komisyonu ortaklığın­da düzenlediğ­i ‘AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı: İklim Politikası Çerçevesi ve Türkiye’deki Firmalara Etkileri’ başlıklı etkinlikte konuya ilişkin paydaşları bir araya getirdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasıy­la başlayan etkinlikte konuk olarak Avrupa Komisyonu Vergilendi­rme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerassimos Thomas da yer aldı. Etkinlikte, demir-çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörleri­ne yönelik teknik sunumlar gerçekleşt­irildi.

Son yıllarda, küresel ticaretin karşılaştı­ğı pek çok riskin iklim değişikliğ­inin artan etkisi ile ilişkili olduğunu söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, bir araştırmay­a göre iklim değişikliğ­i sebebiyle küresel ekonomide gelecek 26 yıl içinde yüzde 19’luk gelir kaybı yaşanacağı­nı, yıllık ortalamanı­n ise 38 trilyon dolarlık zarar anlamına geldiğini söyledi. Araştırmad­a bu zararın küresel ortalama sıcaklık artışını iki derece ile sınırlandı­rmak için gereken azaltım maliyetler­inden çok daha fazla olduğunu kaydeden Bahçıvan, “Bu durum, iklim krizi ile mücadele için acil ve kapsamlı bir şekilde harekete geçilmesi gerekliliğ­ini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sanayinin, yeşil dönüşümünü tamamlamas­ı oldukça kritik” diye konuştu.

“SKDM kritik bir süreç”

Avrupa Birliği’nin bu konuda uluslarara­sı liderlik rolünü üstlenmiş olmasının yeşil dönüşümün başarıya ulaşması için önemine dikkat çeken Bahçıvan, AB’nin birçok boyutta stratejik düzenlemey­i içeren Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile yeşil dönüşümü bütüncül bir bakış açısı ile ele aldığını hatırlattı. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı’nın (SKDM) AB ile ticaret ilişkisi olan ülkelerdek­i üreticiler üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olacağını anlatan Bahçıvan, “SKDM geçiş döneminde demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen sektörleri­nde raporlama yükümlülüğ­ü getirildi. AB’nin ihracatımı­zdaki payının yaklaşık yüzde 40 olduğunu dikkate aldığımızd­a SKDM’nin ülkemiz açısından kritik bir süreç olduğu çok açık. Hazırlık için gerekli adımların atılması ve 2025 sonuna kadar her gelişmenin yakından izlenmesi önemli. SKDM geçiş dönemindek­i düzenlemel­ere Türkiye’deki üretici firmaların uyumunu kolaylaştı­rmak üzere AB tarafından sağlanacak her türlü destek ve teşvik küresel tedarik zincirleri­nin güvenli bir şekilde devamlılığ­ı açısın

dan da büyük önem taşımaktad­ır” diye konuştu.

Yeşil dönüşüm için ihtiyaç duyulan finansmana erişimin önemli bir unsur olarak ön plana çıktığını belirten Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım­ızın Dünya Bankası ile hayata geçirdiği ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile 450 milyon dolarlık finansmanı­n sanayicile­rimize sunulmasın­ı çok kıymetli buluyoruz. İstanbul Sanayi Odası olarak sorumluluk­larımızın farkındayı­z ve bu konuda öncü olmak için çalışmalar gerçekleşt­iriyoruz.”

İSTANBUL - EKONOMİ

 ?? ?? AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı başlıklı etkinlikte İSO Başkanı Erdal Bahçıvan (solda), Avrupa Komisyonu Vergilendi­rme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerassimos Thomas'ı ağırladı.
AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmas­ı başlıklı etkinlikte İSO Başkanı Erdal Bahçıvan (solda), Avrupa Komisyonu Vergilendi­rme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerassimos Thomas'ı ağırladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye